De Nederlandse premier Mark Rutte noemt het ‘bizar en ongepast’ dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn land uitscheldt voor ‘nazi-overblijfselen en fascisten’. Zowat de hele Nederlandse politiek schaart zich achter Rutte.
De Nederlandse beslissing om de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavusoglu niet in het land toe te laten, zorgt voor een stevige rel tussen beide landen. Erdogan haalde op een verkiezingsmeeting stevig uit naar onze Noorderburen.
De beslissing van Rutte komt er nauwelijks enkele dagen voor de parlementsverkiezingen, die voor woensdag gepland zijn. Het onderwerp overheerst momenteel de campagne, maar partijen van links tot rechts kunnen zich in de beslissing vinden.
Op een campagnebijeenkomst van zijn partij de VVD sprak Rutte daarover zijn afkeuren uit. Lodewijk Asscher, de vicepremier en leider van de socialistische PvdA voegde daaraan toe dat Nederland ‘zich niet wil laten chanteren’ door Turkije. Volgens hem was Nederland in gesprek met Turkije over het bezoek van de minister. Maar toen Turkije begon te dreigen met sancties, besloot de regering-Rutte maatregelen te nemen.
Ook de oppositie schaart zich achter de regering. Zo krijgt Rutte kreeg veel lof van Jesse Klaver. ‘Het is tamelijk onbeschoft hoe de Turken met Nederland omgaan. Het is normaal dat je je niet opdringt aan een andere staat. Het is goed dat het kabinet deze stap heeft gezet’, zei de GroenLinks-leider. Hij kreeg ook bijval van de Christen-democratische CDA-voorman Sybrand Buma en SP-leider Emile Roemer. ‘Er is een grens overschreden, zegt die laatste’.
PVV-kopman Geert Wilders, die in de peilingen op kop staat, noemt de maatregel ‘mooi’, maar klopt zichzelf op de borst. ‘Zonder de PVV was dit besluit nooit genomen. Rutte heeft alleen ballen als de PVV dat eist en de verkiezingen aan de deur staan’, sneert hij op Twitter.