De Turkse president Erdogan reageert scherp nadat Nederland de landingsrechten voor het toestel van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu introk.

De Nederlandse regering neemt de maatregel naar eigen zeggen omdat de openbare orde en veiligheid in het geding zijn gekomen, na een oproep aan Turkse Nederlanders om massaal deel te nemen aan een publieke manifestatie met Çavusoglu.

Maar daar kan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan allerminst mee lachen. HIj reageerde kort maar bijzonder scherp aan persagentschap Reuters: 'De Nederlanders zijn nazisten en fascisten.' Ook dreigt Erdogan om Nederlandse diplomaten het land uit te zetten en vluchten uit Nederland te weren.

Eerder had Çavusoglu zelf al gedreigd met zware politieke en economische sancties als Nederland zou verhinderen dat hij een bezoek kon brengen aan Rotterdam. Hij herhaalde die waarschuwing op zondag.

‘We wilden tot een oplossing komen’

‘Nederland was met de Turkse autoriteiten in gesprek over het bezoek, waarbij gezocht werd naar een acceptabele oplossing. Er was overleg gaande of de Turkse autoriteiten de bijeenkomst konden verplaatsen en een besloten, kleinschaliger karakter konden geven in een Turks consulaat of ambassade. Nog voordat deze gesprekken waren afgerond, dreigden de Turkse autoriteiten publiekelijk met sancties. Dat maakt de zoektocht naar een redelijke oplossing onmogelijk’, luidt de verklaring van de regering.

‘We wilden tot een oplossing komen. We hebben een lang en moeilijk gesprek gevoerd met de Turken om tot een acceptabele oplossing te komen. We staan voor de openbare orde en willen niet dat de veiligheid in het geding komt’, aldus een woordvoerster van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders.

Campagne

De minister was van plan zaterdag om 18.00 uur genodigden toe te spreken in de ambtswoning van de Turkse consul in de wijk Hillegersberg in Rotterdam. Maar de aankondiging van zijn bezoek viel niet in goede aarde bij de Nederlandse regering. Çavusoglu pleit voor een ‘ja’ voor meer macht voor president Erdogan in het Turkse referendum van 16 april.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in