‘Getrouwde mannen mogen priester worden’
Foto: Photo News

Paus Franciscus staat open voor het idee om getrouwde mannen toch priester te laten worden. Op die manier wil hij het tekort aan katholieke priesters aanpakken.

In een interview met de Duitse krant ‘Die Zeit’ zet paus Franciscus de deur op een kier om getrouwde mannen toch toe te laten tot het priesterschap. ‘We moeten de “viri probati” optie overwegen’, zei de paus. ‘Viri probati’ is de Latijnse term voor ‘beproefde mannen’. Het gaat dan over mannen die bewezen dat ze een ‘diep geloof’ en ‘onberispelijke deugdzaamheid’ hebben.

‘We moeten nagaan welke taken zij zouden kunnen opnemen, bijvoorbeeld in afgelegen gebieden.’ Er gaan al langer stemmen op om ervaren, gehuwde catecheten toe te laten in het priesterschap in bijvoorbeeld de Andes of het Amazonegebied.

Getrouwde mannen zouden dan in principe priester kunnen worden. Maar ongehuwde priesters kunnen niet trouwen tijdens hun ambt, benadrukt de paus.

Vrijwillig celibaat

Het vrijwillige celibaat is echter geen oplossing. Maar gehuwde protestantste priesters die zich bekeren naar het katholieke geloof, kunnen getrouwd blijven én katholieke priester worden. Dit op voorwaarde dat hun vrouw toestemming geeft.

Daarnaast mag de Oosters-Katholieke Kerk die een samenwerking hebben met de Rooms-Katholieke Kerk ook hun traditie van getrouwde priesters houden.

De Rooms-Katholieke Kerk gelooft in het celibaat omwille van een passage in de Bijbel. Dit geloof gaat ervan uit dat priesters in naam van Christus handelen. Daarom moeten ze, net als Christus, celibaat blijven. De paus houdt hier voorlopig ook aan vast. ‘Ik ben voor het celibaat, met al zijn voor- en nadelen. De laatste tien eeuwen heeft het celibaat al meer goede gevolgen dan slechte gehad’, schrijft de paus in zijn boek ‘Over hemel en aarde’.