De belangrijkste mollenhints voor uw speurtocht op een rij
De ene reageert al wat dramatischer dan de andere als hij een elektische schok krijgt. Foto: Vier/De Mol

De mol heeft al zes kandidaten misleid en naar huis gespeeld. Nog vier kandidaten strijden om de overwinning, de vijfde is een geniepige leugenaar. Maar wie is dat?

Het is Annelies

1. Ze is nergens goed in

Ze is zo blind als een mol én vergeet haar bril bij zowat elke proef. Zonder bril kan ze niet logisch nadenken, met bril krijgt ze een black-out (zoals tijdens de museumopdracht). En als haar grijze massa het eens niet laat afweten, geeft haar lichaam er wel de brui aan (vallen tijdens de quizopdracht, stoppen met fietsen). Wanneer heeft Annelies ooit bijgedragen aan een eurocent die in de groepspot is beland? Juist ja, denk maar even diep na.

2. Een burn-out verzinnen, dat moet kunnen

Waar ons moeke, die iedereen het hemd van het lijf vraagt ‘uit bezorgdheid en betrokkenheid’, dan wel goed in is? Liegen, zei haar man zelf tijdens het familiebezoek. ‘Ik weet dat je kan liegen, maar de mol zijn, dat zou nu toch echt overdreven zijn.’

Wat anders ook overdreven is, is het geheim dat naar boven is komen drijven over het leugentje om bestwil dat Annelies vertelde aan haar collega’s. De godsdienstlerares diende voor haar deelname aan De Mol een ziektebriefje in en zei dat ze met een burn-out kampte. Kers op de taart: leerlingen en leerkrachten schrokken van het nieuws maar leefden onmiddellijk met haar mee.

2. Ze zat onder een zwart doek

Van alle aankondigingsfilmpjes op Instagram sprong dat van Annelies er meteen uit. In plaats van eens rond te draaien, haar hoofd van beneden naar boven te brengen of gewoon recht in de camera te kijken, ziet haar aankondiging er behoorlijk gemold uit. Een gitzwart doek vliegt naar boven alvorens we haar geconcentreerde blik zien en ze met een verhoogde stem ‘nee’ antwoord op de vraag of zij de mol is.

 

Is Annelies de mol? #DeMol

Een bericht gedeeld door VIER (@opvier) op

Het is Eline

1. Ze heeft (veel) ballen aan haar lijf

Of ze nu de juiste keuze maakt of niet: politie-inspecteur Eline gaat ervoor als een getrainde professional. Noch een struisvogel, noch een spervuur van verfkogels kan haar tegenhouden. 'Eline, gast, hoeveel ballen hebt gij aan uw lijf', piepte Davey nog in de doolhof toen ze oog in oog stond met een struisvogel. 'Je moet gewoon uzelf groot maken en roepen naar die beesten', zei Eline, die haar woorden meteen omzette in daden. Die portie lef is precies wat een mol nodig heeft om af en toe een risico te durven nemen.

2. Haar playlist is doorgestoken kaart

Wie naar de muzieklijst van Eline kijkt, ziet dat er voor verschillende nummers expliciete linken gelegd kunnen worden naar de opdrachten die de kandidaten moesten uitvoeren. En het houdt niet op, want elke aflevering komt er een nieuw verdacht lied aan bod.

Wat dacht u bijvoorbeeld van 'Eye of the tiger', een lied dat ook op de playlist van Gilles Van Bouwel, de mol uit seizoen 1, stond? Of van 'My heart will go on' uit Titanic, dat ongemakkelijk vlotjes bij de proef waarbij de kandidaten zich van een gebouw naar beneden lieten vallen, past omdat er achter hen een muurschildering van... een boot te zien is.

En dan is er nog de opdracht met de 8 gps'en, waarbij Davey en Hans aan de hand van de taal telkens een toestel moesten uitschakelen om op de juiste bestemming te geraken. Wat enig dat Eline op nummer 8 van haar muzieklijst het nummer 'De Bestemming' van Marco Borsato heeft staan, is het niet?

Het is Robin

1. Hij wacht op 'het eerste teken', om het dan zelf te geven

'Ik ben nog altijd aan het wachten op het eerste teken van de mol', zegt Robin in de auto tegen Hans. 'Ja, ik weet niet wat, zo iets waardoor je misschien kunt zeggen: dat is nu is echt een duidelijk signaal of zo dat hij het is.' Ironisch genoeg geeft Robin zelf letterlijk dat teken, een paar uur later, tijdens de proef waarbij de kandidaten van een luchtkussen in het water worden gekatapulteerd. Want wie tekent er nu - als hij mag kiezen tussen zowat alle dieren ter wereld - een mol op papier?

2. Hij heeft oranje veters

Tijdens de fietsproef droeg Robin als enige geen zwarte of grijze maar oranje veters. Hoewel oranje meestal staat voor vitaliteit, vrolijkheid en ondernemingszin (wat je ook zou kunnen associëren met het karakter van laborant, die graag de touwtjes in handen neemt), geldt oranje ook vaak als waarschuwing omdat het zo'n felle kleur is. Een voorproefje om Sam te laten weten dat hij er met de kettingspanner vandoor zou gaan tijdens de proef?

3. Hij is een nepchaoot

Minder tastbaar (maar daarom niet minder waar) is de opgeklopte, ongeduldige marjonettenmodus waarin Robin springt als er een opdracht aanbreekt. Van 'Parkeer dan even in overtreding hé!' tot 'Maar alé, dat zié je nu toch zeker?!': deze man laat zijn medekandidaten geen moment met rust. Ofwel verdient zijn vriendin een ruiker bloemen ofwel gebruikt deze mol zijn hysterie als een afleidingsmanoeuvre. Hij moffelt een woordenboek weg om de gps'en uit te schakelen onder zijn arm, Sam ziet dat niet omdat hij te fel discussieert met Davey. Hij zegt zeven keer dat ze moeten voortmaken tijdens de quiz met de stofbom maar blijft intussen stokstijf op zijn eigen tegel staan terwijl hij het juiste antwoord gaf.

Het is Davey

1. Hij is een charmeur

In vrouwelijke vriendenkringen gaat Mister Perfect Davey lustig over de tongen als een charmante jonge kerel die een perfecte vriendin heeft weten te strikken met droge humor en gekke Justin Bieber-dansjes. Op zowat alle extra beelden die Vier vrijgeeft steekt hij de draak met iemand, plaagt hij iemand of is hij aan het lachen. Zorgeloos, zo'n snoepreisje naar Zuid-Afrika als je niet bang hoeft te zijn voor een eliminatie?

2. Zijn achternaam is gemold

Minder gevoelsmatig is het letterraadsel dat een gedegen mollenjager op een forum ontcijferde. Tijdens de Scrabble-proef waren volgende 30 letters beschikbaar in de struisvogeldoolhof: ALNBF HQOSI DVDZC ENRGO TTIYX JPKSA. 'In het begin van het spel mogen Robin en Annelies 7 letters trekken die dan bij hen vervangen worden door 7 eieren. We zien dat ze de letters VWRUEEN trekken, waarmee ze besluiten VERWEN te maken. Vermits GDC over exact dezelfde letters beschikt in zijn zak, moeten er dus, buiten de vier blanco's, in totaal 7 + 30 = 37 letters inzitten', klinkt het op het forum. 'Als je deze 37 letters verzamelt en je haalt er alle letters van het alfabet (in onze taal zijn dat er tot nader order 26) A tot en met Z uit, dan zal je merken dat ze allemaal 1 keer voorkomen, op 1 letter na: er zit geen M in.'

Volgt u nog? We hopen van wel, want met die vaststelling ging de mollenjager nog een stap verder. 'Als ik nu uit de 37 letters alle letters van het alfabet een keer eruit haal, dan houd ik (37-25) = 12 letters over, namelijk: ADEEIN ORSTUV. Ik heb mijn eigen scrabble-spel erbij genomen en ben beginnen puzzelen met die letters. Resultaat: met deze letters kan ik de zin "U .IST VAN RODE". Op de plaats van het puntje(.)zet ik de ontbrekende M van hierboven en ik lees de verborgen hint naar de Mol: U MIST VAN RODE.'

En ja hoor, de achternaam van Davey is... Van Rode. Als dat geen ultieme mollentip is (als hij klopt natuurlijk)!

Het is Sam

1. Hij is de onschuld zelve

Nergens zie je Sam een conflict starten, zelfs niet als hij volkomen gelijk heeft. Deze showroom-adviseur verkiest vrede en een pintje (of 8, vlak voor een museumopdracht) drinken met zijn medekandidaten boven alles. Ook de slachtofferrol staat hem beeldig en dat lijkt hij maar al te goed te weten. 'Iemand heeft die kettingspanner mee, ik vertrouw niemand', klinkt het tijdens de fietsproef. En 'Ik ben zo licht, man, ik ga zo hard vliegen', voor de proef met het luchtkussen. Dat mollen graag onder de radar blijven en hun manipulaties liever achter de schermen op poten zetten, is geen geheim. In dat opzicht zou Sam een gedroomde verrader zijn.

2. Hij zit al bijna in de molshoop

In aflevering 4 wordt Sam gefilmd terwijl hij naast enkele molshopen staat op het golfterrein (waar hij overigens geen enkele rake slag weet te geven). Alsof dat nog niet vreemd genoeg is, zegt hij op dat ogenblik ook nog eens 'Waar is mijn bolleke?'. Hij zal zijn bolleke echter nooit vinden, waardoor de groep slechts op een haar na het geld weet te bemachtigen dat in een Vlaams café ligt.