‘De hoogste vorm van fantasie’
Stéphane Moreau. Foto: BELGA

Stéphane Moreau, de spin in het Publifin-web, slaat terug, maar blijft ondanks een eindeloze verdediging zwaar onder vuur liggen.

‘Oei, ik ben nog maar aan slide 83 van de, ik geloof, 300.’ Stéphane Moreau, ceo van Nethys, neemt de onderzoekscommissie in het Waals Parlement naar het schandaal op sleeptouw voor een marathonvergadering die voor een groot deel naast de kwestie was.

Maar niet voordat hij een ernstige waarschuwing heeft gelanceerd. Volgens Moreau begint de schandaalsfeer rond zijn bedrijf zware economische gevolgen te krijgen. ‘Het commerciële imago is beschadigd – u kunt u wel voorstellen dat beelden van een huiszoeking slecht overkomen – maar ook het vertrouwen van de professionele partners en van de banken die moeten financieren lijdt eronder’, houdt hij de commissieleden voor.

Documenten verdwenen of vervalst?

De ophef die gisteren ontstond omdat het Luikse parket-generaal een proces-verbaal had doorgestuurd van een anonieme getuige, noemt Moreau ‘de hoogste vorm van fantasie'. De getuige beweerde dat Moreau en André Gilles, de voorzitter van de Raad van bestuur van de intercommunale, documenten lieten verdwijnen en er valse opmaakte.

Moreau ontkent dat formeel. De medewerkers die de getuige heeft gezien waren de algemene vergadering van Publifin op 30 maart aan het voorbereiden of verzamelden documenten voor de onderzoekscommissie, vermoedt hij.

‘De onderzoekers die gisteren een huiszoeking bij ons uitvoerden, zijn trouwens tot de vaststelling gekomen dat de documenten die ze zochten, diezelfde ochtend nog naar de commissie waren verstuurd’, zegt Moreau. ‘Het zou trouwens idioot zijn valse stukken te maken. Dat laat altijd sporen na. Ik zie trouwens niet in welke valse stukken we zouden moeten maken.’

Beschadigingsoperatie

Moreau waarschuwde de commissie dat ze zich niet in de luren mag laten leggen door allerlei manipulaties, en hij waarschuwde dat ‘in het huidige schadelijke klimaat elke teleurgestelde ambtenaar een kolossale macht kan krijgen om te beschadigen’.

Maar even later nam hij zelf de commissie mee voor een eindeloze uiteenzetting over de geschiedenis, de activiteiten en de strategie van zin bedrijf. Na twee uur merkten sommige commissieleden beleefd op dat het toch wel erg lang duurde, maar Moreau had toen nog niet eens het eerste derde van zijn exposé afgewerkt, dat uiteindelijk 400 slides lang bleek.