Oost-Europa eist ook lekkere fish sticks
Tsjechische fish sticks bevatten minder vis dan Duitse.

In Tsjechië zit er minder vis in fish sticks, minder suiker in Sprite en is de yoghurt minder romig. Oost-Europese landen zijn boos.

Fish sticks van Iglo heten in Tsjechië hetzelfde als in West-Europa. Maar ze smaken beduidend minder lekker dan Iglo’s fish sticks die je in Duitsland koopt. Dat komt omdat er 7 procent minder vis in zit, en meer water.

Volgens de Tsjechen zijn merkproducten in Oost-Europa beduidend minder van kwaliteit. Dat bleek uit een studie uit 2015 van de Praagse Universiteit voor Chemie en Technologie. Daarbij werd de kwaliteit van 23 voedingsproducten uit een Duitse supermarkt vergeleken met hun tegenhangers in een Tsjechische winkel.

Iglo’s fish sticks kwamen er slecht uit. Maar ook Sprite scoorde niet goed. Duitse Sprite wordt gezoet met suiker, Tsjechische met fructose- en glucosesiroop en nog wat kunstmatige zoetstoffen. Tsjechische Activia-yoghurt met aardbeien bevat minder vet dan de Duitse variant, waardoor ze minder smeuïg en smaakvol is.

Protest

De bevindingen leidden tot protest van Tsjechië bij de Europese Commissie. Vorig jaar schreef het in een nota aan de Commissie dat het ‘onaanvaardbaar is dat goederen onder dezelfde merknaam, van dezelfde producent, maar aan mindere kwaliteit op de markt worden gebracht’. Vaak zou dat zelfs aan hogere prijzen gebeuren. De geteste Sprite, bijvoorbeeld, is duurder in Tsjechië dan in Duitsland. Volgens de Tsjechen worden consumenten daarmee belazerd. Voedingsfabrikanten verdedigden zich dat ze hun producten zo willen aanpassen aan lokale smaakvoorkeuren.

In Tsjechië geloven ze geen snars van die uitleg. Een studie van vorig jaar door de Tsjechische voedselinspectie toonde aan dat 88 procent van de Tsjechen zich aan de praktijken stoorde. 77 procent van hen verwierp de uitleg dat producten tegemoet wilden komen aan lokale smaakvoorkeuren. De Tsjechische landbouwminister zei erover dat inwoners van centraal- en Oost-Europese landen het beu zijn om de ‘vuilbak van Europa’ te zijn.

Meer protest

En in het zog van Tsjechië hebben intussen ook andere centraal- en Oost-Europese landen onderzoeken laten uitvoeren. Zo vergeleek het Slovaakse ministerie voor landbouw 22 producten uit een winkel in Bratislava met tegenhangers uit Oostenrijk. Hongarije deed hetzelfde met 24 producten. De resultaten waren gelijklopend met die van het Tsjechische onderzoek. Zo klaagden de Hongaren aan dat hun Nutella minder romig is dan de Oostenrijkse.

Niet illegaal

Deze week uitten de Visegrad-landen daarom hun onvrede in de commissie Landbouw en Visserij van de Europese Raad. ‘Verschillende in kwaliteit van voedingsproducten tussen de lidstaten, onder dezelfde merknaam, zijn misleidend’, stelde Vera Jourova, de Tsjechische eurocommissaris voor Consumentenzaken. ‘Ik ga ervoor ijveren om hier een einde aan te maken.’

Maar het is nog maar de vraag of dit probleem verholpen kan worden. Wat de producenten doen, is immers niet illegaal. Ze zijn enkel verplicht om de ingrediënten van voedingsproducten op te lijsten op het etiket. Maar er is geen enkele verplichting om ook dezelfde hoeveelheden en receptuur te gebruiken. Om dat aan te pakken zouden verregaande wijzigingen nodig zijn aan de Europese wetgeving rond voedingsrichtlijnen. Een vooruitzicht waar volgens een verslag op Politico zowel de voedingsindustrie als de Europese Commissie zelf geen voorstander van zijn.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig