Originele 'Schindler's List' geveild
Foto: epa
Een van de lijsten die Oskar Schindler maakte om zijn personeel van de Holocaust te redden, wordt verkocht. Het document moet 2,3 miljoen euro opbrengen.

De Duitse industrieel Oskar Schindler redde meer dan 1.200 Joden door hen een baan te geven in zijn fabriek in Tsjechoslovakije. Daardoor werden ze gered van de gaskamers. Zijn boekhouder Itzhak Stern noteerde nauwkeurig de namen op papier. Een van die zeven namenlijsten wordt binnenkort geveild.

Het veertien pagina’s tellende document, op datum van 18 april 1945, bevat 801 namen van mannen die uit een nazikamp in Polen naar de fabriek waren gebracht. De lijst was al die jaren in handen van een neef van boekhouder Stern, die in 1969 was overleden. ‘Ik viel achterover toen ik het document in handen kreeg’ zei de topman van Moments in Time, het veilinghuis dat zeldzame documenten veilt. Hij verwacht dat de verkoop 2,3 miljoen euro zal opbrengen.

Van de oorspronkelijk zeven lijsten zijn er nog drie overgebleven, denkt men. Een ligt in het Holocaust-herdenkingscentrum  Yad Vashem in Israël, de andere in het  Holocaustmuseum in Washington. De derde gaat nu onder de hamer. In 2013 was hij al eens op de markt verschenen met een prijskaartje van 2,8 miljoen euro. 

Het verhaal van Oskar Schindler is verfilmd in 'Schindler’s List'. De industrieel spendeerde zijn hele fortuin aan de redding van Joden. Na zijn dood in 1974 kreeg hij als enige nazi een rustplaats op de Berg Zion in Jeruzalem.