Geens wil dubbel stemrecht tegen overnames Belgische bedrijven
Koen Geens Foto: Koen Geens
Minister van Justitie Koen Geens hoopt nog voor de zomer het dubbel stemrecht te laten goedkeuren door de ministerraad. Dat dubbel stemrecht geeft bedrijven een wapen in het opkomend economisch nationalisme. Vooral in Nederland is economisch nationalisme schering en inslag.

Moeten bedrijven beter beschermd worden tegen (ongewenste) overnames? Minister van Justitie Koen Geens vindt van wel. Hij is niet de enige. Bij de noorderburen woedt aan de vooravond van de verkiezingen de discussie volop. Het debat kreeg vandaag nog extra kleur toen de Amerikaanse groep PPG een ongevraagd bod uitbracht op de coating- en chemiegroep AkzoNobel. AkzoNobel wees dat bod prompt af. Ook de Nederlandse minister van Economische Zaken Henk Kamp zei dat het bod van PPG ongewenst was.

Vanwege de langetermijnwaarden zoals de bijdrage die AkzoNobel levert aan duurzaamheid, de activiteiten op het gebied van research en development en om de hoogwaardige werkgelegenheid die het bedrijf in Nederland biedt ‘is het bod ook niet in het Nederlandse belang’, argumenteerde de liberale minister.

Kernaandeelhouders twee keer machtiger dan 'toevallige passant'

Ook België heeft de afgelopen 30 jaar talrijke beslissingscentra zien verloren gaan. Captains of Industry zoals Luc Bertrand, de voorzitter van de holding Ackermans & van Haaren (AvH), beklagen zich al jaren erover dat onze beursgenoteerde bedrijven kwetswaar bij. Bertrand brak in het verleden een lans voor dubbel stemrecht. Daardoor zouden de kernaandeelhouders verhoudingsgewijs twee keer zoveel stemrecht hebben dan een ‘toevallige passant’ in het aandelenkapitaal.

Minister van Justitie Geens is voorstander van zo’n dubbel stemrecht en werkt al een tijdje aan de introductie ervan. Het kadert in een bredere hervorming van het Belgische vennootschapsrecht. Geens lanceerde zijn idee in 2015. Werkgroepen hebben de afgelopen maanden al heel wat stappen vooruit gezet. Geens hoopt nog voor de zomer zijn plan te laten goedkeuren door de ministerraad.

De mogelijkheid van het dubbel stemrecht zou echter geen automatisme worden. Bedrijven kunnen het zelf toepassen via hun statuten. Het wordt ook mogelijk voor niet-genoteerde bedrijven.

Experts zijn niet onverdeeld positief over het voorstel. 'Van de ene dag op de andere iemand die 40 procent van de stemmen had 80 procent geven, is nogal brutaal.’