Van Avermaet is de nieuwe leider in Tirreno, maar: “Ben wel een beetje ontgoocheld”
Foto: AP

Greg Van Avermaet is dan wel de nieuwe leider in de Tirreno-Adriatico, de kopman van BMC was na afloop toch eerder ontgoocheld om de vierde plaats dan blij met de leiderstrui. “Dit was een rit die me goed lag”, zei hij, “die leiderstrui is fijn, maar dat is vooral dankzij het teamwerk in de ploegentijdrit. Ik wilde hier echt graag winnen.”

Van Avermaet is in uitstekende doen, getuige zijn zege in Omloop Het Nieuwsblad en zijn tweede plaats in Strade Bianche. Graag had hij nog een overwinning gepakt, maar dat lukte de Waaslander niet in de eerste rit in de Tirreno. “Nochtans had ik de benen om te winnen”, zei hij, “en een parcours op mijn maat, maar we waren een beetje verrast door die aanval van Geraint Thomas. Op dat moment hadden we mijn ploegmaat Caruso nog bij hem, maar daarna ging hij alleen en zat ik te ver. Op dat moment wist ik dat we de wedstrijd verloren hadden, want we hadden al veel krachten verbruikt onderweg en ik wist dat het moeilijk zou zijn om hem terug te halen. Dus ik ben wel een beetje ontgoocheld. Ik sprint daarna nog wel voor die tweede plaats, maar je weet ook dat het niet voor de zege is, dus dat is dan toch anders.”

Van Avermaet heeft wel de leiderstrui om zijn schouders. “Dat is fijn om zo’n trui te dragen, maar ik ben niet met dat klassement bezig. Er komen nog zware etappes en er zijn hier renners zoals Nibali en Quintana, en nog vele anderen, die veel beter klimmen. Er zijn andere jongens in die ploeg die daar beter voor geschikt zijn.”

Geraint Thomas had zege niet verwacht

Geraint Thomas won vorig jaar nog het eindklassement in Parijs-Nice en kwam ook met ambitie naar de Tirreno-Adriatico, zeker met het oog op zijn grote doel, de Giro van dit jaar. Woensdag liep het helemaal fout in de ploegentijdrit en verloor hij kostbare tijd maar donderdag nam hij zijn revanche met een ritzege, zijn eerste van het nieuwe seizoen.

Team Sky werd achttiende in de ploegentijdrit, op 1:42 van winnaar BMC, een blamage voor de Britse formatie die wel de valpartij van Gianni Moscon en materiaalpech kon inroepen. Het eindklassement zag Thomas, samen met ploegmaat Landa, door de neus geboord nog voor er één bergrit werd afgewerkt.

“Gisteren waren we allemaal zeer ontgoocheld”, zei hij, “we wilden er vandaag voor vechten, strijden voor de zege, in elke etappe die nog zal komen. Het klassement kan ik op mijn buik schrijven, maar we zijn hier nog steeds met ambitie en zullen de koers hard maken, ons tonen en proberen nog overwinningen mee te graaien met verschillende renners in de ploeg.”
“Normaal gingen we vandaag de kaart van Kwiatkowski trekken”, zei hij nog, “maar in de koers zelf liep het opeens anders. Toen Bob (Jungels) in de aanval ging, glipte ik mee en Kwiat riep door de radio dat ik mijn kans mocht gaan. En dat deed ik. Ik had niet verwacht dat ik tot het eind zou voorop blijven en ik had al zeker niet gedacht dat ik hier zou winnen. Pas op 150 meter wist ik me zegezeker.”

“Ik ben blij dat ik me hier goed voel, want sinds de Tour down Under (eind januari) had ik geen wedstrijd meer gereden. Ik wist dus niet echt hoe ik zou omgaan met koersritme na mijn trainingsstage in Zuid-Afrika, maar uiteindelijk loopt het wel goed.”
Thomas sprak overigens deze week zijn steun uit aan teammanager Dave Brailsford die verwikkeld zit in een lastige affaire in Groot-Brittannië. “Ik kan daar niet veel meer over kwijt”, zei hij, “ik steun David en dat zijn dingen uit het verleden, wij zijn hier om te koersen.”