De Brit Geraint Thomas heeft de eerste rit in lijn in Tirreno-Adriatico gewonnen. De Sky-renner muisde na een nerveuze finale in de slotkilometers ervan onder en won in Pomerance de rit met negen seconden voor Dumoulin, Sagan. Van Avermaet werd vierde en pakt de blauwe leiderstrui over van zijn ploeggenoot Caruso.

Na de overwinining in ploegentijdrit op de openingsdag begon Damiano Caruso (BMC) met de blauwe leiderstrui om de schouders aan de verraderlijke tweede rit in de Tirreno-Adriatico. Op het menu stond immers een nerveuze etappe van liefst 229 kilometer met onderweg en vooral aan het eind een paar nijdige hellingen. Spek voor de bek van Greg Van Avermaet, klonk het vooraf. De Olympische kampioen had vooraf deze rit aangekruist en stond in pole-positie om de leiderstrui over te nemen van zijn ploeggenoot.

Thomas spoelt tijdritdebacle door met ritwinst, Greg Van Avermaet nieuwe leider in Tirreno

Zes vroege vluchters

Nog lang voor de nervositeit losbrak, kozen zes renners het hazenpad. Hugo Houle (Ag2r La Mondiale), Davide Ballerini, Raffaello Bonusi (Androni - Sidermec), Mirco Maestri (Bardiani - CSF), Alan Marangoni (NIPPO - Fantini) en Charles Planet (Team Novo Nordisk) trokken vlak na het startschot meteen in de aanval en kregen een maximale voorsprong van vijf minuten.

Onderweg haspelde het peloton onder leiding van de BMC-ploeg de vele kilometers af. Maar eens de lastige finale dichterbij kwam, steeg de spanning ook in het peloton. Niet zonder gevolgen. Op 46 kilometer van de finish raakte Jurgen Van den Broeck betrokken bij een valpartij en nadat hij even bleef zitten, moest hij er helaas de brui aan geven wegens last van duizeligheid. Ook Sioutsou (Bahrein-Merida) en Caleb Ewan gingen onderuit. Ook de Australische pocketspurter stapte in de wagen en gaf op.

Thomas spoelt tijdritdebacle door met ritwinst, Greg Van Avermaet nieuwe leider in Tirreno

Door de tempoversnellingen in het peloton slonk de voorsprong van de koplopers zienderogen. Met nog 26 kilometer voor de boeg was het liedje van de kopgroep uitgezongen. Het sein voor de jongens van Team Sky om hun ongelukkige ploegentijdrit goed te maken. Eerst counterde Moscon een versnelling van Filosi (Nippo-Vini Fantini), nadien trokken hij en later ook Diego Rosa zelf in de aanval. Zonder succes, de troepen van BMC smoorde iedere aanvalspoging in de kiem.

Peter Sagan zakt er (even) door

Op acht kilometer van het einde nam Quick-Step Floors het heft resoluut in handen. Met een serieuze tempoversnelling van vooral Zdenek Stybar voerden ze een serieuze schifting door. Opvallende man die moest laten lopen: wereldkampioen Peter Sagan.

Op 5,5 kilometer van de meet trok Luxemburgs kampioen Bob Jungels, maar het was op de counter van Geraint Thomas dat er zich een groepje van vier met Jungels, Castroviejo en leider Caruso zich afscheidde van de rest. Amador weigerde echter om de kop te nemen om kopman Quintana te beschermen en van dat korte moment van twijfel maakte Thomas gebruik om ervan onder te muizen.

De Britse hardrijder pakte in geen tijd een gat van twintig seconden en de rest zag hem nooit meer terug. In de slotkilometer glipte Tom Dumoulin nog weg uit het peloton en reed richting de derde plaats. In de spurt voor de derde plek klopte Peter Sagan, die plots terug voorin verscheen, Greg Van Avermaet. Onze landgenoot neemt als trootstprijs voor de gemiste ritwinst wel de blauwe leiderstrui over van zijn ploegmaat Caruso.

Uitslag:

1. Geraint Thomas (GBr/SKY) de 229 km in 5u51:44 (gem: 39,063683 km/u)

2. Tom Dumoulin (Ned/SUN) op 0:09

3. Peter Sagan (Slk/BOH) 0:09 *** 4. Greg Van Avermaet (Bel/BMC) 0:09

5. Francesco Gavazzi (Ita/ANS) 0:09

6. Michal Kwiatkowski (Pol/SKY) 0:09

7. Adam Yates (GBr/ORS) 0:09

8. Rohan Dennis (Aus/BMC) 0:09

9. Nairo Quintana (Col/MOV) 0:09

10. Simon Clarke (Aus/CDT) 0:09