Voorzitter Publifin neemt ontslag
Foto: BELGA
André Gilles, voorzitter van Publifin, biedt zijn ontslag aan omdat hij vindt dat hij niet langer kan functioneren.

'Ik stel met consternatie en met tristesse vast dat sinds de Publifin-bashing naar geen enkel woord, geen enkele uitleg, geen enkele rationale redenering nog wordt geluisterd.’ In de verdediging die Gilles vanmiddag op zijn Facebook-pagina bekendmaakte, verwijst niets naar een schuldbekentenis.

Gilles vindt  dat hij in het belang van de intercommunale en zijn personeel ontslag moest nemen, omdat de druk van de media te groot is geworden en hij het nodig vindt dat de kalmte terugkomt. Daarom zal hij zijn ontslag aanbieden aan de algemene vergadering van Publifin op 30 maart.

Tegelijk ontkent hij formeel dat hij op 22 februari op de hoofdzetel van Publifin was om documenten te laten verdwijnen of vervalsen. ‘De verspreiding van valse informatie hierover op de dag dat ik voor de parlementaire onderzoekscommissie moet verschijnen, kunnen geen ander doel hebben dan mijn eer en de organisaties die ik voorzit, te schaden.’

Even later ontkende hij dat ook onder ede voor de parlementaire onderzoekscommissie.

Gilles neemt ook ontslag uit al zijn provinciale functies, te beginnen met die van gedeputeerde in Luik. ‘Niet dat het me is gevraagd, ik doe het uit vrije wil en met het hoofd hooggeheven’, schrijft hij. ‘Ik ben ervan overtuigd dat men na een grondige analyse een meer evenwichtig oordeel zal vellen over de opties die zijn genomen in de structuren waarin ik heb gezeteld.’

Verdwenen documenten

Het ontslag volgt op de mededeling van het parket dat André Gilles (PS) en Stéphane Moreau (PS) belangrijke informatie zouden hebben laten verdwijnen in de Publifin-affaire.

De parlementaire onderzoekscommissie had documenten opgevraagd, maar die lijken nu verdwenen. De commissie vermoedt dat André Gilles en Stéphane Moreau verantwoordelijk zijn voor de vermiste informatie. De Luikse procureur-generaal heeft de onderzoekscommissie rond Publifin in het Waals Parlement woensdag op de hoogte gebracht van vermoedens van misbruik van vennootschapsgoederen en valsheid in geschrifte rond zes personen, inclusief voorzitter André Gilles van Publifin en Nethys en ceo van Nethys Stéphane Moreau. 

Hoewel ze naar eigen zeggen te ziek waren om te getuigen in de commissie, zouden Gilles en Moreau op 22 februari 2017 wel gewoon naar de hoofdzetel van Publifin in Luik zijn afgezakt. 'Ze zouden er een hele reeks documenten hebben opgesteld, of laten opstellen, die gevraagd waren door de onderzoekscommissie en die niet bestonden', commissievoorzitster Olga Zrihen. De onderzoekscommissie vraagt extra onderzoek en huiszoekingen.