Volgens het parket van Luik zouden André Gilles (PS) en Stéphane Moreau (PS) belangrijke informatie laten verdwijnen hebben in de Publifin-affaire. De onderzoekscommissie vraagt extra onderzoek en huiszoekingen.

De parlementaire onderzoekscommissie had documenten opgevraagd, maar die lijken nu verdwenen. De commissie vermoedt dat André Gilles en Stéphane Moreau, twee spilfiguren in het Publifin-schandaal, verantwoordelijk zijn voor de vermiste informatie.

De Luikse procureur-generaal heeft de onderzoekscommissie rond Publifin in het Waals Parlement woensdag op de hoogte gebracht van vermoedens van misbruik van vennootschapsgoederen en valsheid in geschrifte rond zes personen, inclusief voorzitter André Gilles van Publifin en Nethys en ceo van Nethys Stéphane Moreau. Dat heeft commissievoorzitster Olga Zrihen donderdag bekendgemaakt.

Hoewel ze naar eigen zeggen te ziek waren om te getuigen in de commissie, zouden Gilles en Moreau op 22 februari 2017 wel gewoon naar de hoofdzetel van Publifin in Luik zijn afgezakt. 'Ze zouden er een hele reeks documenten hebben opgesteld, of laten opstellen, die gevraagd waren door de onderzoekscommissie en die niet bestonden', aldus Zrihen.

Een directrice en twee administratieve medewerkers zouden de dossiers met hun eigen wagen naar een onbekende plaats hebben gevoerd.

Een andere dame zou veel tijd doorgebracht hebben in de ontvangstruimte. Verschillende personeelsleden hadden het gevoel dat men niet enkel de gevraagde documenten opzocht, maar ook documenten aan het vernietigen was.

De Commissie vraagt nu, unaniem, aan het parket om alle documenten van Publifin in beslag te nemen, de telefoongegevens van de verschillende verantwoordelijken van Publifin na te gaan, te achterhalen welke toplui aanwezig waren op kantoor toen de documenten werden vervalst of gestolen en alle bankrekeningen van de groep te onderzoeken.

Op vraag van de commissie zijn er vandaag al huiszoekingen aan de gang op de hoofdzetel van Publifin en Nethys. Ook het datacenter van Nethys in Seraing zijn speurders binnengevallen. 

De Waalse parlementsleden reageren geschokt op de beschuldiging dat de top van Publifin belangrijke informatie heeft laten verdwijnen.  ‘Je speelt niet met de voeten van een parlementaire onderzoekscommissie.