Populaire kledingketens, of althans hun leveranciers, blijken het vaak niet zo nauw te nemen met veilige en gezonde arbeidsomstandigheden. Heel wat ngo's roepen dan ook op tot meer transparantie, maar het Japanse Uniqlo heeft die vraag lang genegeerd, tot een rapport van War on Want opdook.
Daaruit bleek onder meer dat de Chinese textielarbeiders die de kleding maken sommige dagen meer dan twintig uur moeten werken door verplichte overuren te draaien en dat in vaak gevaarlijke werkomstandigheden.
In een poging om komaf te maken met de negatieve berichtgevingen, heeft Uniqlo nu een lijst gepubliceerd van de belangrijkste leveranciers waar het mee samenwerkt, zodat de werkomstandigheden overal kunnen worden nagegaan. In een mededeling liet het weten dat het zo een eerste stap zet richting meer transparantie en zich zal blijven inzetten voor de natuur en mensenrechten.
Bij War on Want zijn ze alvast blij dat ze hun slag hebben thuisgehaald. 'Dit is een les voor Uniqlo. Ze hebben misschien een internationaal netwerk van fabrieken, maar de textielarbeiders hebben een internationaal netwerk van mensen die solidair zijn en bereid zijn om actie te ondernemen', zegt Thulsi Narayanasamy.