Carrefour België haalt hoogste resultaat sinds overname
Foto: Serge Minten

De groep Carrefour zag afgelopen jaar zijn nettowinst met 7,4% dalen maar Carrefour België deed het volgens onze informatie beter en legde zijn beste resultaat voor sinds de overname van de Super- en Maxi-GB voor.

De Franse groep Carrefour haalde afgelopen jaar een omzet van 70,2 miljard euro. De organische groei (groei bij gelijkblijvend aantal winkels) kwam uit op 3 procent. De nettowinst kwam 7,4% lager uit op 1,03 miljard euro.

België haalde een organische groei van 0,6 procent, zegt Baptiste Van Outryve, woordvoerder voor Carrefour Belgium. De Belgische omzet van Carrefour is goed voor 4,38 miljard euro. Carrefour had op balansdatum 771 winkels in België.

Het bewerkt de markt via drie formules: de Carrefour Hypermarkten, waarvan het er 45 heeft, de Carrefour Market (431 verkooppunten), de formule Easy (9 verkooppunten) en de Carrefour Express (285 verkooppunten). Het gaat telkens om aantal winkels per eind december.

Carrefour België doet het inzake winstgevendheid vrij goed, zeggen kenners. Afgelopen jaar werd zelfs het hoogste resultaat geboekt sinds Carrefour de Super- en Maxi-GB’s overkocht van de voormalige GIB Group van de familie Vaxelaire en de holding Cobepa.

Carrefour heeft de afgelopen jaren inspanningen gedaan om zijn winkelpark te moderniseren. De verschillende winkelformules worden ook meer en meer commercieel apart aangestuurd. Dat zorgt ervoor dat de formules meer een eigen identiteit hebben. Afgelopen jaar introduceerde Carrefour de Easy-formule in België wat inzake oppervlakte het midden houdt tussen een nabijheidswinkel en een supermarkt.

Carrefour kocht in juli 2000 de Super- en Maxi-GB voor 670 miljoen euro. Op het moment van de overname waren de winkels verlieslatend. Ze boekten toen een negatieve bedrijfsmarge van 0,56 procent.