Publifin-personeel vreest voor job
Werknemers van Publifin protesteren voor het Waals parlement. Foto: lob
Het personeel van Nethys, het bedrijf achter de intercommunale Publifin vreest de dupe te worden van de schandalen. Het Waals parlement buigt zich intussen achter gesloten deuren over nieuwe documenten.

Meer dan 150 personeelsleden protesteren vanochtend voor het Waals parlement, waar grote baas André Gilles wordt gehoord over de graaicultuur in zijn organisatie. De sfeer is meteen geagiteerd. De manifestanten vrezen voor banenverlies. ‘Publifin - Oui au public Non à la finance’, is te lezen op hun spandoeken.

Ook in het parlement is er sprake van hoogspanning. Olga Zrihen, (PS), voorzitster van de parlementaire onderzoekscommissie naar de affaire, heeft een vergadering achter gesloten deuren gevraagd nadat ze gisteren documenten heeft gekregen die een nieuw licht zouden werpen op de affaire. Later op de dag zou ze meer toelichting geven.

Gilles zou twee weken geleden al naar de onderzoekscommissie komen, maar liet toen vlak voor aanvang weten dat hij ziek was. Iets wat door de oppositie én CDH op ongenoegen en veel ongeloof werd onthaald. Toch stelde een controlearts wel degelijk vast dat Gilles te ziek was om een urenlang verhoor aan te kunnen.

In de speciale commissie rond Publifin verscheen hij wel al. Zijn optreden daar was echter van dien aard dat PS en CDH snel begrepen dat ze wel zouden moeten instemmen met een echte onderzoekscommissie.

Ook Cédric Halin wordt vandaag gehoord. De CDH’er bracht eind vorig jaar het schandaal (waarbij lokale mandatarissen tienduizenden euro’s opstreken in adviesraden waar ze zelfs niet aanwezig waren) aan het licht.