OdeGand is ‘Strafste Gentenaar' 2016
Foto: credit

Het vijftienjarige muziekfestival OdeGand, het openingsspektakel van het Festival van Vlaanderen, volgt de ploeg van AA Gent op als 'Strafste Gentenaar'. Dat maakten de krant De Gentenaar, AVS Televisie, Radio 2 en het Mariott Hotel bekend op een gala-avond in Gent.

Een jury koos de achtste 'Strafste Gentenaar' uit een selectie van zes straffe gentenaars, die elk in hun eigen categorie door het publiek werden verkozen.

De Gentse ballerina Nina Tolnoli (Wiener Staatsballett) mag zich een jaar lang de straffe Gentenaar noemen in de categorie cultuur. Ze liet Johan Van de Wiele, Gents departementshoofd voor cultuur en sport, achter zich, net als muzikant Wim Claeys en zijn kinderkoor 'De Stemband'.

In de categorie sport ging wielrenster Jolien D’Hoore met de eer lopen. Zij ging hockeyer Florent Van Aubel en gewichtheffer Tom Goegebuer vooraf.

De indie-popgroep Bazart, rond zanger Mathieu Terryn, gaat met de titel in de categorie muziek lopen. Sioen en muziekclub Democrazy waren de twee andere genomineerden.

OdeGand, de uiteindelijke overkoepelende winnaar, won de strijd in de categorie eventement. De cirQ-productie Bathahlan op de Gentse Feesten en het kinderfestival ‘Wilde Mannen Woeste Wijven’ dolven daar het onderspit.

Van de genomineerde academici gaat gynaecologe Petra De Sutter (UGent) met de eer lopen. De andere genomineerden waren politicoloog Carl Devos en mensenrechtenspecialiste Eva Brems.

Topvrouw Claire Tillekaerts van Flanders Investement & Trade mag zich tot slot een straffe Gentenaar in de categorie ondernemen noemen.

Voor het eerst werd ook een 'Wijste Gentenaar' bekroond, iemand die zich het voorbije jaar heeft ingezet voor andere Gentenaars. Bart Devaere, directeur van de muzikale basisschool 'De Wonderfluit', werd gekozen omwille van zijn inzet voor vluchtelingenkinderen. Hij nam het in die categorie op tegen maar liefst 2.000 andere genomineerden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in