Peugeot als eerste eerlijk over (hoger) verbruik
Foto: Photo News
De auto’s van PSA verbruiken op de weg vaak meer dan in de brochure staat, blijkt uit gegevens die het bedrijf zelf online zette.

Dat uw wagen meer verbruikt dan in de brochure aangegeven staat, had u waarschijnlijk al gemerkt, maar het is moeilijk te controleren. 
Daar komt nu verandering in, althans bij autobouwer PSA. Klanten kunnen op een website per model checken hoeveel de verschillende modellen van Peugeot, Citroën en DS gemiddeld verbruiken op de weg. En dat blijkt vaak meer te zijn dan aangegeven. Een Citroën Berlingo verbruikt op de weg bijvoorbeeld zowat 2 liter per 100 kilometer meer dan in de brochure, net als de Peugeot 508. Bij andere wagens is het verschil minder groot.

In zes landen kunnen klanten al het verbruik vergelijken, soms aangepast aan hun eigen rijstijl en traject. Andere landen moeten snel volgen. In de zomer wil PSA ook publiceren hoeveel de wagens vervuilen.

Sinds Dieselgate groeit de vraag naar meer betrouwbare gegevens rond uitstoot en verbruik bij wagens. Verschillende studies toonden al aan dat, hoewel het verbruik van wagens op papier gedaald is, er in werkelijkheid veel minder vooruitgang geboekt wordt. 

Autobouwer PSA ging daarom in zee met de Europese ngo Transport & Environment en de Franse milieukoepel France Nature Environnement. Onder toezicht van test- en certificatiebureau Veritas gingen 58 verschillende modellen van de Franse constructeur de weg op. Ze werden uitgerust met een draagbaar meetsysteem dat de uitstoot van de wagens opnam, en reden zowel in steden als op het platteland als op snelwegen, soms ook met passagiers en airconditioning. 

De ngo’s roepen andere automakers nu op om hetzelfde te doen.