Berlijnse ‘juwelendoos’ van Frank Gehry geopend
De concertzaal gezien van bovenaf. Foto: AP

Zaterdag is in Berlijn de Pierre Boulez zaal officieel geopend. De Canadees-Amerikaanse sterarchitect Frank Gehry tekende voor het ontwerp, samen met pianist en dirigent Daniel Barenboim.

Een juwelendoos, zo wordt het ontwerp van Gehry voor de Pierre Boulez zaal omschreven. In een gebouw uit 1955, oorspronkelijk ontworpen door Richard Paulick om decors van de Berlijnse staatsopera in op te slaan, focuste de sterarchitect zich enkel en alleen op de concertzaal met 628 zitplaatsen. De renovatie van de rest van het pand in de Berlijnse wijk Mitte is een project van het Duitse bureau HG Merz.

Gehry was de voorbije vier jaar bijna geobsedeerd door het project, schrijft de LA Times. Hij deed het zelfs pro Deo, net als de akoestische specialist Yasuhisa Toyota.

Het resultaat is een opmerkelijk intieme muziekzaal. Elk zitje is slechts 15 meter van het podium verwijderd. Eigenlijk is het meer een rond theater dan een traditionele concertzaal.

De zaal is genoemd naar Pierre Boulez, de Franse componist en dirigent die vorig jaar overleed . Hij was een vriend van zowel Gehry als Bairenboim.

Die laatste verrukte het publiek, met onder anderen de Duitse president Joachim Gauck en minister van Financiën Wolfgang Schäuble, op de openingsavond zaterdag door eerst met zeven koperblazers te dirigeren op het eerste balkon en daarna in het midden van de zaal een Mozart-kwartet te begeleiden op de vleugelpiano. Zo zette hij meteen het opzet van de zaal in de verf.

De zaal zal nu dienen voor concerten van Barenboims studenten aan de Barenboim-Said Akademie. Een initiatief van de dirigent/pianist om via de muziek bruggen te slaan tussen Israël en Arabische landen. Maar er komt ook een eigen gastprogrammatie.