Kamp Sarkozy roept Fillon op een ‘opvolger’ te kiezen
Foto: AFP

Vertrouwelingen van de vroegere rechtse president Nicolas Sarkozy hebben de rechtse presidentskandidaat François Fillon opgeroepen zich een 'opvolger' te kiezen.

'De politieke lijn van Fillon is de goede', luidde het na een bijeenkomst van Sarkozisten en nadat ex-premier Alain Juppé had duidelijk gemaakt geen kandidaat te zijn. 'Wij vragen hem (Fillon) zijn verantwoordelijkheid op te nemen en zelf een opvolger te kiezen'.

In verband met een nieuwe plan B valt meer en meer de naam van senator en burgemeester van Troyes François Baroin, die officieel voor niets kandidaat is. Parlementslid Georges Fenech van Les Républicains citeerde vanmorgen publiekelijk zijn naam toen hij na de verklaring van Alain Juppé de wens uitsprak dat er een andere kandidaat zou opstaan uit zijn politieke familie.

Sarkozy wil samenzitten met Juppé en Fillon

De vroegere rechtse Franse president Nicolas Sarkozy heeft een vergadering met de (centrum)rechtse presidentskandidaat François Fillon en burgemeester van Bordeaux Alain Juppé voorgesteld ‘om een waardige en geloofwaardige uitweg te vinden voor een situatie die niet kan blijven duren'.

'Onze onenigheid spreidt het bed van extreemrechts', stelt de vroegere bewoner van het Elysée. 'Elkeen moet er alles aan doen om de eenheid te bewaren die de voorwaarde voor een machtswissel is', argumenteert de vroegere president ook, eraan toevoegend dat de situatie ook de Fransen 'zwaar troubleert'.

Later vandaag komt het politiek comité van zijn partij, Les Républicains, bijeen.