PSA Peugeot Citröen neemt Opel over van GM
Foto: AFP

De Franse autofabrikant PSA Peugeot Citröen neemt de Duitse autoconstructeur Opel over van GM voor ongeveer 1,3 miljard euro. Dat meldt PSA.

PSA Peugeot Citroën wil met de overname van Opel en het Britse zustermerk Vauxhall een ‘Europese autokampioen’ worden en de op een na grootste worden, na Volkswagen.

Bovendien neemt PSA in joint venture met de Franse bank BNP Paribas Fortis de Europese financieringstak GM Financial over voor 0,9 miljard euro. De autogroep boven de merken Peugeot, Citroën en DS legt zo in totaal 2,2 miljard euro op tafel.

Opel en PSA zijn geen totale onbekenden voor elkaar. De twee sloten in 2012 een samenwerkingsakkoord rond de ontwikkeling en productie van drie nieuwe modellen. Zo werd er afgesproken om elkaars fabrieken te gebruiken.

Totale ommekeer

De Franse autoconstructeur is momenteel vooral in Europa actief. Zijn drie automerken – Peugeot, Citroën en DS – zijn samen goed voor een marktaandeel van 10 procent. Met Opel en zijn Britse zustermerk Vauxhall erbij stijgt PSA naar een marktaandeel van bijna 17 procent in Europa. Waardoor het meteen de grootste Franse autogroep wordt. Vandaag is dit nog Renault.

Voor PSA is dat een hele ommekeer. Nog geen drie jaar geleden riskeerde het Franse autoconcern nog over de kop te gaan. Het werd toen gered door de inbreng van vers kapitaal door de Franse overheid en het Chinese Dongfeng.

Opel en Vauxhall maken al jaren verlies en het is geen geheim dat PSA na de overname aan kostenefficiëntie zal doen: Lees: saneren. Carlos Tavares heeft trouwens naam gemaakt als crisismanager. Sinds 2014 heeft hij bij Peugeot en Citroën liefst 14.000 jobs weggesaneerd.