Ex-Belgisch kampioen Niels Bruynseels is zaterdag vijfde geworden in de Grote Prijs van de vijfsterrenjumping in het Qatarese Doha. Eén strafpunt wegens te laat binnen hield hem uit de barrage. In twee ronden maakte Bruynseels met de 11-jarige merrie Gancia geen enkele springfout, maar in de eerste ronde kwam de Belgische combinatie 1.09 te laat binnen en dat kostte hem één strafpunt en een plaats in de barrage, die uiteindelijk met vier gesprongen zou worden.

Ook Gregory Wathelet, met Forlap, en Pieter Devos, met Espoir, konden zich niet voor de barrage plaatsen, maar eindigden wel nog in de top tien. Allebei moesten ze vier strafpunten noteren. Wathelet werd achtste, Devos tiende. Nicola Philippaerts werd met Zilverstar uitgesloten.

De 31-jarige Schot Scott Brash kaapte met de 15-jarige merrie Ursula XII de eerste plaats weg. Hij bleef in de barrage foutloos en was bovendien 77 honderdsten sneller dan de Turk Omer Karaevli met Roso Au Crosnier. De Spaanse Pilar Cordon (Galine) werd met vier strafpunten derde, net voor de Duitser Christian Alhmann (Taloubet).

Brash streek voor de zege 165.000 euro op. Voor Bruynseels was er ook nog 30.000 euro weggelegd en ook Wathelet (12.500 euro) en Devos (10.000) eindigden nog in de prijzen.