Paus: ‘Vasten is je buur helpen, niet jezelf van zonden verlossen’
Foto: AP

Tijdens een lezing zaterdag deed de toch wel moderne paus Franciscus alweer een opmerkelijke uitspraak. Ditmaal over vasten. Vasten draait om het helpen van je buren, zei hij. ‘Vals’, of ‘hypocriet’ vasten is denken dat de periode je van alle zonden verlost.

‘God verheugt zich in nederige harten,’ zei de paus tijdens zijn lezing. ‘Echt vasten is dus je buur helpen, en “vals” of “hypocriet” vasten is verkeerdelijk religie met een soort steekpenning verwarren.’ Daarmee bedoelt de paus dat men niet zomaar kan vasten in de hoop dat hij vergeven wordt van alle onrechtvaardige dingen die hij blijft doen.

Iemand kan bijvoorbeeld denken: ‘Ik geef veel aan de kerk, dus ik ben vrijgeving’, zegt de paus. Echte vrijgevigheid is volgens hem eerder je werknemers genoeg betalen zodat zij hun kinderen wat te eten kunnen geven. ‘Je brood delen met zij die honger hebben, de onderdrukte en dakloze bevolking beschermen, de naakten kleden als je ze ziet, en nooit iemand je rug toekeren.’

Wat ons kan helpen, reflecteert de paus, is vanuit het hart nadenken over een scenario waarin een man net 200 euro betaalde aan een maaltijd, terug naar huis keert en op straat een dakloze, hongerige man ziet en hem voorbij wandelt. ‘Het zou ons deugd doen om daarover na te denken,’ sluit de paus af.