De Strade Bianche mag je nu al een van de koersen van het jaar noemen. Vijftig kilometer lang kregen we onophoudelijk aanvalswerk in heroïsche omstandigheden. Onze landgenoten Tim Wellens en Greg Van Avermaet speelden een hoofdrol, maar moesten hun meerdere erkennen in Michal Kwiatkowski.

Het werd een kletsnatte en loodzware editie van de Strade Bianche, die dit jaar voor het eerst tot de World Tour behoorde. Van bij de start ging het snoeihard, waardoor het lang duurde eer een ontsnapping tot stand kwam. Het was uiteindelijk een zestal met Thibaut Pinot (FDJ), Jauregui, Frapporti, Gonçalves, Andreetta en Korsaeth dat weg geraakte.

De koplopers kregen tot zeven minuten voorsprong, maar achter hen bleef het nerveus koersen. Dat leidde eerst tot een massale valpartij met zware gevolgen voor Quick-Step. Zowel Brambilla en Richeze stapten uit de wedstrijd. Het peloton verbrokkelde daarna, en onder meer Peter Sagan liet zich verrassen. De wereldkampioen belandde in een achtervolgende groep, en stapte iets later ziek uit de wedstrijd.

Nummertje van Wellens

Terwijl het bleef regenen en de witte Strade Bianche in smerige modderstroken herschapen werden, achtte Tim Wellens (Lotto Soudal) op 50 kilometer zijn moment gekomen. Op de Monte Sante Marie, ofwel de strook Fabian Cancellara, liet hij eerst ploegmaat Sean De Bie tempo maken, om daarna zelf aan te zetten.

Van Avermaet en Wellens schitteren in spectaculaire Strade Bianche, maar Kwiatkowski wint
Foto: Photo News

Greg Van Avermaet wist onmiddellijk dat hij mee moest, en ook Michal Kwiatkowski, Zdenek Stybar en Luke Durbridge pikten aan. Het begin van een fantastische koers.

Alle alarmbellen in het peloton sprongen aan. Wie nog ambitie had wist dat hij mee moest. Enkel grote namen kregen de kloof op Wellens en co nog dicht: eerst Stybar, dan Benoot, Tom Dumoulin en Boasson Hagen. Het was genieten voor de wielerliefhebber. Ook Jasper Stuyven (Trek Segafredo) had daarbij moeten zijn. Hij was mee met het groepje van Benoot, maar moest afhaken door pech.

Daarna kwamen Matteo Trentin,Christopher Juul-Jensen, Luis Leon Sanchez en Scott nog aansluiten, maar de groep zou niet lang samenblijven. Stybar, Van Avermaet en vooral Wellens lanceerden de ene aanval na de andere.

De groep Pinot werd opgepeuzeld, en de samenstellingen voorin wisselden voortdurend. Maar er was een constante: zodra het echt hard ging, toonden Wellens, Kwiatkowski, Stybar en Van Avermaet dat ze de sterkste mannen in koers waren. Ook al plooide voor Tom Dumoulin zich ontelbare keren dubbel om telkens weer de gaten te dichten.

Op de laatste klim van de dag - de 1,1 kilometer lange en 18 procent steile Le Tolfe - gooide Kwiatkowski zijn kaarten op tafel. Hij kwam met elf seconden voorsprong boven, achter hem volgden niet verrassend Wellens, Van Avermaet en Stybar. De Pool bouwde zijn voorsprong uit tot een halve minuut.

 

 

De drie achtervolgers draaiden rond, maar kwamen geen seconde dichter op de ex-wereldkampioen. Hij begon met die geruststellende voorsprong aan de slotklim in de laatste kilometer. En haalde uiteindelijk met nog 15 seconden voorsprong de zege binnen.

 

 

Achter hem schudden Greg Van Avermaet (2), en Tim Wellens (3) nog Stybar af.

Van Avermaet en Wellens schitteren in spectaculaire Strade Bianche, maar Kwiatkowski wint
Foto: Twitter

Dumoulin werd vijfde. Daarna volgden Juul-Jensen en Durbridge. Tiesj Benoot werd achtste. Pinot werd na zijn monsterontsnapping nog erg knap negende.

De top 10:

1. Michal Kwiatkowski 2. Greg Van Avermaet 3. Tim Wellens 4. Zdenek Stybar 5. Tom Dumoulin 6. Luke Durbridge 7. Christopher Juul-Jensen 8. Tiesj Benoot 9. Thibaut Pinot 10. Scott Thwaites

 

 

Tweede zege voor Kwiatkowski

Voor de voormalige wereldkampioen was het de tweede zege in de Strade Bianche, in 2014 was hij er voor de eerste keer de beste. Op de erelijst volgt hij de Zwitser Fabian Cancellara op. Met een zege in 2011 is Philippe Gilbert onze enige landgenoot op de palmares van deze wedstrijd. Van Avermaet is er een vaste klant in de top tien (9e in 2011, 5e in 2012, 6e in 2013, 2e in 2015, 6e in 2016 en 2e in 2017).

De erelijst van de Strade Bianche:

2007: Aleksandr Kolobnev (Rus)

2008: Fabian Cancellara (Zwi)

2009: Thomas Lövkvist (Zwe)

2010: Maxim Iglinski (Kaz)

2011: Philippe Gilbert (BEL)

2012: Fabian Cancellara (Zwi)

2013: Moreno Moser (Ita)

2014: Michal Kwiatkowski (Pol)

2015: Zdenek Stybar (Tsj)

2016: Fabian Cancellara (Zwi)

2017: Michal Kwiatkowski (Pol)