Nederlander woont bijna 60 jaar in Canada, maar moet nu het land uit
(Themabeeld). Foto: shutterstock

Een man van 59 jaar met de Nederlandse nationaliteit, die in Canada aankwam als baby, wordt maandag het land uitgezet. Hij moet terug naar Nederland, ook al spreekt hij de taal niet. Dat besloot het Canadese gerecht vrijdag, na negen jaar procedures.

Len van Heest was amper acht maanden toen hij met zijn ouders in Canada aankwam in 1958. Hij verkreeg nooit de Canadese nationaliteit en op zijn zestiende werd een bipolaire stoornis vastgesteld, staat in de motivering van het uitzettingsvonnis van de federale rechtbank van Vancouver.

 

 

Alcohol- en drugsverslaafd

De man was zwaar alcohol- en drugsverslaafd, en werd sinds midden jaren 70 tot in 2013 vervolgd voor een 40-tal misdrijven. 'Hij heeft ze naar eigen zeggen vooral gepleegd in de manische fase van de ziekte', zegt de rechtbank.

Dankzij een wetswijziging van de vorige conservatieve regering kan een buitenlander Canada uitgezet worden als hij veroordeeld wordt tot een celstraf van meer dan zes maanden. Vroeger was het zo dat een buitenlander tot meer dan twee jaar gevangenis moest veroordeeld zijn.

Van Heest tekende meermaals beroep aan tegen zijn uitzetting. De eerste beslissing daarover dateert al van 2 januari 2008. Een medisch college liet toe om zijn uitzetting op te schorten, omdat zijn psychologische problemen hem mogelijk tot zelfmoord zouden drijven in een totaal onbekende omgeving.

'Een ongemak'

In zijn motivering erkende de rechter dat Van Heest een 'ongemak' heeft en dat hij meer dan anderen die Canada uitgezet worden, 'moeite kan hebben om zich in Nederland te vestigen'. Maar de rechter oordeelde dat hij niet de nodige maatregelen nam 'om dit ongemak en deze moeilijkheid te minimaliseren'.

Canada moet Len van Heest bijgevolg het land uitzetten op maandag 6 maart, besluit de rechter.