De koppigheid van Fillon, een koningsdrama voor gematigd rechts
Foto: afp
Waarom de sjoemeldiesels zoveel mensenlevens kosten, seks in dienst van een zwangerschap labeur wordt, en liefde in dienst van televisie dwangarbeid wordt. Hoofdredacteur Karel Verhoeven over de artikels van de voorbije week die u eigenlijk niet mocht missen.

1

Omdat de luchtvervuiling een ramp is die we onszelf aandoen, blijven we er bij De Standaard over schrijven. Een nieuwe internationale studie: alleen al in Duitsland veroorzaken de VW-sjoemelauto's 13.000 verloren levensjaren. Dat menselijke leed kost 1,9 miljard euro. Het ergste is dat de meeste van die vervuilende diesels nog altijd rondrijden, ook hier in België.

2

Het kan bij luchtvervuiling ook om prettige winst gaan. Als Vlaanderen 10.000 hectaren bos zou aanplanten, zoals het al belooft sinds de jaren 90, bespaart dat 23 miljoen aan ziekte en lijden wegens minder fijn stof. Dat cijfer is abstract, het leed concreet, en de bossen prettig bewandelbaar. Toch komen ze er niet.

3

De Franse verkiezingen ontaarden in een koningsdrama voor gematigd rechts. Ze hadden het presidentschap binnen handbereik. De onthutsende koppigheid van François Fillon doet Les Républicains kapseizen.

4

Behalve voor Marine Le Pen is die miserie op rechts ook een droomscenario voor Emmanuel Macron. De jonge wonderboy zonder partij en met weinig ideologie is nu de man van de hoop. Niet alleen voor Frankrijk, maar ook voor de rest van Europa.

5

Hebben koppels die niet zwanger kunnen worden nog wel genoeg seks? Die vraag klonk deze week als een vloek in de kerk. 'Het lukte me makkelijker om een staal te produceren in het potje dan om thuis op commando te presteren.'

6

Seksuele intimidatie, diefstal, een boycot en nu ook de ceo die een chauffeur uitscheldt. Welkom in de realiteit van de disruptieve economie. Uber-oprichter Travis Kalanick staat op, schudt het stof af en vecht verder.

7

Nog even terug naar de rel van vorig weekend: wat bezielde de nieuwe staatssecretaris Zuhal Demir en minister Liesbeth Homans om zo frontaal en met foute argumenten het Gelijkekansencentrum Unia aan te vallen? Ze vochten een veldslagje uit in de kulturkampf van de N-VA.

8

Dat Drake twee keer het Sportpaleis vult, bracht u misschien ook in verwarring. Wie? Drake? Die softie uit Toronto is de nieuwe koning van de pop. Heeft de drie grootste hits van 2016 op zijn naam. Nick De Leu beschrijft zijn steile opgang tot de op Spotify meest gestreamde artiest ooit.

9

Laten we er voor de grap van uitgaan dat Blind getrouwd een relevant programma is, schrijft Tom Heremans. Wat kan dat voyeuristische experiment dat wildvreemden in een huwelijk duwt ons leren over relaties en liefde? Realisme in zeven lessen.