Alain Juppé wil toch inspringen voor Fillon
Alain Juppé Foto: AFP

De Franse oud-premier Alain Juppé is toch bereid om in te springen indien François Fillon er als centrumrechtse presidentskandidaat de brui aan geeft.

Juppé zal zijn verantwoordelijkheid niet ontlopen, indien Fillon zich terugtrekt, zo heeft het Franse persbureau AFP vernomen uit Juppés entourage. Een tweede voorwaarde is dat hij de volledige steun krijgt van zijn partij Les Républicains.

Fillon staat door het gerechtelijk onderzoek naar het zogezegde parlementair werk van zijn vrouw op staatskosten onder druk. Hij verloor daardoor ook de steun van een aantal politici uit eigen rangen. Nu ook zijn woordvoerder ontslag nam, wordt de druk op Fillon om zelf op te stappen ook steeds groter.

De naam van de 71-jarige Juppé als zijn vervanger wordt steeds vaker genoemd. Juppé had zich in november bij de voorverkiezingen van centrumrechts eveneens kandidaat gesteld voor het presidentschap, maar werd in de tweede en beslissende ronde verslagen door Fillon. Sinds de verdenkingen tegen Fillon bekend raakten, werd er al vaker over gespeculeerd of Juppé een ‘plan B’ zou kunnen zijn. De eerste stembusgang van de Franse presidentsverkiezingen vindt op 23 april plaats.

Een kandidatuur van Juppé stuitte echter op een categoriek njet van zijn rivaal en ex-president Nicolas Sarkozy, wiens advies Fillon gevraagd had. Fillon zou daarop de knoop doorgehakt hebben om toch maar zelf voort te doen.