Europees Parlement wil af van visumvrij reizen voor Amerikanen
Foto: Reuters
Voor Amerikanen die naar Europa reizen moet een visumplicht komen. Dat vindt een meerderheid van het Europees Parlement (EP). Het EP nam donderdag een resolutie met deze strekking aan omdat Amerika nog altijd geen visumvrij-reizen heeft voor de Bulgaren, Roemenen, Cyprioten, Kroaten en Polen.

Hiermee probeert het EP meer druk te zetten op de Europese Commissie om een 'oog-om-oog-tand-om-tand' maatregel aan te nemen. Deze moet het visumvrij reizen van Amerikanen naar de Europese Unie gedurende een jaar opschorten.

De Europese Commissie is al jaren in overleg met de VS om ook visumvrij reizen voor de vijf resterende landen (Bugarije, Roemenië, Cyprus, Kroatië en Polen) mogelijk te maken, maar vooralsnog zonder resultaat. Inwoners van andere EU-landen mogen wel zonder visum naar de Verenigde Staten. Het EP wil dat de Commissie binnen twee maanden de maatregelen neemt. De Commissie had volgens een EU-regel al in april 2016 aanvullen maatregelen moeten nemen omdat er geen 'wederkerigheid' is, maar dat is niet gebeurd, aldus het EP.

Ook voor Canada bestaat voor Roemenen en Bulgaren geen visumvrij reizen. Canada heeft echter beloofd hier in december verandering in te brengen. De Europese Commissie reageerde met de mededeling dat ze 'voor het einde van juni 2017' meer zullen zeggen over de voortgang van het dossier.