Eerst vragen beantwoorden, dan pas commentaar geven op het artikel
Foto: Amaury Miller

Een Noorse website probeert kwetsende of agressieve commentaren te weren door lezers die willen reageren eerst drie vragen te laten beantwoorden over de inhoud het artikel.

De technische sectie van de Noorse nieuwswebsite NRKhad haar buik vol van lezers die commentaar spuien zonder eerst het artikel te lezen. Daarom begon ze aan een gewaagd experiment. Voor elk artikel verzint de redactie voortaan 3 basisvragen over de inhoud van het artikel. Wie op de reageer-knop klikt onder een artikel, moet de 3 vragen eerst beantwoorden vooraleer de commentaarsectie van de website toegankelijk is.

Eerst vragen beantwoorden, dan pas commentaar geven op het artikel
Foto: rr

‘Op die manier verplichten we mensen om minstens 15 seconden na te denken’, zegt Marius Arneson die bij de website werkt. ‘Tijdens die 15 seconden kan de meeste woede, verontwaardiging of het venijn al wegebben. Bovendien is het nu moeilijker om zomaar willekeurig verwijten te spuien op basis van een titel of het stukje inleiding dat je ziet.’

‘We gaan ervan uit dat mensen die weten wat er in een artikel staat gewoon relevantere commentaar geven. Dat is waar het op neerkomt’, klinkt het bij NRK.