Beleggers kunnen geluk niet op
Een gelukkige beursmakelaar op Wall Street. Foto: AP

Amper 24 dagen nadat de Amerikaanse beursindex de 20.000 punten rondde, noteert hij al boven de 21.000 punten. Ook Brussel komt onder stoom.

Alleen in 1999 ging het even snel, toen de Dow Jones de afstand van 10.000 naar 11.000 punten overbrugde in eveneens 24 dagen. Procentueel was het toen nog straffer, want die klim was toen goed voor 10 procent terwijl de jongste 1000 punten run goed is voor ‘maar’ 5 procent.

Maar het is duidelijk dat beleggers hun geluk niet op kunnen. Sinds Donald Trump verkozen is, won de iconische Amerikaanse beursindex al zowat 15 procent. In zijn eerste toespraak voor het congres gisterennacht onze tijd bleef Trump wel vaag: concrete details kwamen er niet.

Wereldwijd aantrekkende economie

Maar zo vermeed hij de beleggers te ontgoochelen. Die konden zich daardoor met des te meer overgave laven aan de almaar aanzwellende signalen over een verder aantrekkende economie. En dat wereldwijd. De indicator over de verwerkende nijverheid in de VS ging in februari verder de hoogte in. En vanuit China en Zuid-Korea herstelt de export spectaculair. Dat wijst ook op een sterke vraag vanuit de westerse landen.

Daardoor zal de Amerikaanse rente in maart allicht verhoogd worden. Verschillende Fed-bestuurders bereidden de markten erop voor, zodat dat ondertussen al verwacht wordt.

Europese beurzen zetten achtervolging in

De Europese beurzen, die achter zijn gebleven op Wall Street, zetten gisteren de achtervolging in met winsten op indexniveau van soms meer dan 2 procent.

De Bel20 klom 2,1 procent aangevuurd door Bekaert, dat liefst 9,1 procent hoger schoot. Het staalbedrijf maakte meevallende resultaten bekend. Het is een industrieel bedrijf dat baat heeft bij de aantrekkende economie. Weefgetouwenbouwer Picanol (+ 4 procent) illustreerde gisteren de wereldwijde opleving met recordresultaten over 2016, een goed gevuld orderboek voor de eerste jaarhelft en een recordkoers.

Beleggers reageerden ook tevreden over de de resultaten van fusiegroep Ahold Delhaize (+ 3,5 procent). De financiële aandelen deden mee aan de algemene hausse: ING won 3,9 procent, KBC 3 procent en Ageas 2,1 procent.