Rusland en China blokkeren sancties tegen Syrië
Foto: REUTERS

Frankrijk en Groot-Brittannië stelden een VN-resolutie op, nadat vorig jaar bleek dat de Syrische regering chloorgas had ingezet.

Rusland en China hebben dinsdagavond in de VN-veiligheidsraad hun veto uitgesproken over een voorstel voor sancties tegen het Syrische regime, meldt Reuters. De resolutie die voor lag, opgesteld door Frankrijk en Groot-Brittannië, behandelde het gebruik van chemische wapens in de inmiddels zes jaar durende burgeroorlog in het land. De regering van Assad wordt ervan beschuldigd die wapens te hebben ingezet tegen burgers.

Het is het zevende veto van Rusland - dat Assad luchtsteun geeft tegen de rebellen - over Syrië. Voor China, dat doorgaans met Rusland mee stemt, was het de zesde keer. Volgens de landen schaadt de resolutie de Syrische vredesbesprekingen in Genève die vorige week zijn begonnen.

De voorgenomen sancties waren gericht tegen 21 hooggeplaatste Syriërs en enkele bedrijven die betrokken zouden zijn geweest bij de chemische aanvallen. Het minimum aantal voor-stemmen (negen) werd wel gehaald in de vijftien leden tellende raad, maar door de veto’s werd de resolutie toch niet aangenomen.

OPCW

Het voorstel voor sancties volgde op een onderzoek uit oktober 2016 van de VN en de in Den Haag gevestigde Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Daaruit bleek dat de Syrische regering minstens drie aanvallen met chloorgas heeft uitgevoerd. Na de bekendmaking van dat rapport wilden Frankrijk en Groot-Brittannië al sancties instellen, maar dat werd nu pas besproken.

In 2013 stemde Syrië, mede door de inzet van de OPCW, nog in met het inleveren van alle chemische wapens.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig