Ook sollicitanten moeten durven doorvragen: 'Een sollicitatiegesprek is een dialoog'
“Beide partijen, werkgever en sollicitant, hebben er alle belang bij om in een vroeg stadium zo goed mogelijk na te gaan of ze wel bij elkaar zullen passen.” (Julie Beuselinck, jobcoach) Foto: Jobat.be
“Net zoals het cv niet alles zegt over de kandidaat, zegt de jobbeschrijving niet alles over de job en het bedrijf”, stelt jobcoach Julie Beuselinck uit Loppem bij Brugge. Het is dus logisch dat je als sollicitant ook vragen hebt voor je mogelijk toekomstige werkgever. “Een sollicitatiegesprek is een dialoog, geen monoloog.”

In de artikels van Jobat.be krijg je voldoende tips en tricks om je sollicitatiegesprek goed voor te bereiden. Maar Julie Beuselinck wil vooral het gevaar van ‘foute veronderstellingen’ beklemtonen. Zij is loopbaancoach bij The Jobcoach en ook deeltijds HR-manager in een IT-bedrijf.

Pittige vragen
Een goede vacaturetekst opstellen is voor een werkgever minst even moeilijk als een goed cv schrijven, waarschuwt Beuselinck. “Houd er rekening mee dat een onderneming dit, zelfs onopzettelijk, iets zwaarder of zelfs rooskleuriger kan voorstellen dan het werkelijk is. Aan jou om je veronderstelling of verwachting te toetsen aan de realiteit.”

In de praktijk is het nog niet altijd gebruikelijk, maar volgens Beuselinck mag je gerust veel vragen stellen tijdens je sollicitatie. En daarom moet je die ook klaar hebben. “Bereid enerzijds je sollicitatiegesprek voor met open vragen om meer informatie te ontvangen. En anderzijds met gesloten vragen om belangrijke veronderstellingen af te checken”, raadt ze aan.

Beuselinck pleit er zelfs voor dat de HR-verantwoordelijke én de sollicitant elkaar tijdens het sollicitatiegesprek op de rooster durven leggen. “Als sollicitant krijg je een pak vragen over jezelf, maar durf daarna ook zelf vragen te stellen over het bedrijf en de functie”, stelt ze. “Vergeet niet dat een goede interviewer het waardeert als je pittige vragen stelt. Dat bewijst dat je je goed hebt voorbereid en dat je echt enthousiast bent.” Julie Beuselinck verduidelijkt haar raadgeving met deze vijf tips:

1. Stel cruciale vragen op
Voor je op jobinterview gaat, stel je jezelf best enkele cruciale vragen. Wat zijn voor jou de belangrijkste aspecten van je nieuwe job? Wat staat er bovenaan je prioriteitenlijst? Ten eerste qua elementen uit je rol en functie (verantwoordelijkheden, competenties, vrijheid, …) en ten tweede qua praktische zaken (collega’s, salaris, woon-werkverkeer, werkuren, …).

Daarnaast komt, volgens Beuselinck, ook de cultuur met onder meer leiderschapsstijl en waarden aan bod. “Voorts geef je ook best aan over welke ‘must-haves’ je zelfs niet wilt onderhandelen, en daarnaast op welke punten je wel flexibel bent.”

2. Juiste interpretatie van woorden
Duid vooraf in de tekst van de jobadvertentie alle woorden aan die men op verschillende manieren zou kunnen interpreteren. “Er worden bij vacatures immers veel ‘containerwoorden’ of ‘jargontermen’ gebruikt die jou op het verkeerde been kunnen zetten”, vindt ze.

Vraag dus gerust door naar de echte betekenis en concrete voorbeelden van woorden als teamplayer, flexibel, autonoom, sociaal, gedreven, communicatief, creatief, marktconform, junior, …

3. Informeer naar de bedrijfscultuur
De ondernemingscultuur, of simpelweg de sfeer en een al dan niet aangename werkomgeving, blijkt voor velen cruciaal om ergens aan de slag te gaan. Alleen kun je het op voorhand moeilijk inschatten.

Beuselinck: “Wat zijn de belangrijkste bedrijfswaarden en gewoontes? Hoe collegiaal en in welke sfeer gaan de medewerkers met elkaar om? Hoe werken de teams?”, somt Beuselinck op. “Hoe kun je zeker zijn dat je je daar op je gemak zal voelen? Dat kun je nergens lezen, zoiets moet je verteld of getoond worden.”

4. Pols naar verwachtingen, omstandigheden en... zonlicht
Vraag een gedetailleerde beschrijving van de concrete verwachtingen en werkomstandigheden. Hoe is de vacature voor je functie ontstaan? Is de voorganger gepromoveerd, verplaatst of ontslagen? Of is het een nieuwe taak? Mag je die medewerker of zijn collega’s vooraf ontmoeten?

Beuselinck vertelt de anekdote van een sollicitante die bij de IT-afdeling in de kelderverdieping belandde, zonder zonlicht. Ze had bij haar sollicitatie nooit naar de werkomstandigheden gepeild en dus nooit verondersteld dat ze heel de dag geen zon zou zien. Of nog eentje: het is niet omdat je in een groot bedrijf werkt dat je automatisch in een groot team terechtkomt.

> 

> 

>