Stuur eens een zelf gecomponeerd deuntje naar je contacten
Foto: mvdv

Een minder bekende eigenschap van iOS 10 is dat je de Berichten-app naar hartenlust kan uitbreiden met extra functies. Een van de leukste toepassingen die daarop inhaakt is MusicMessages!. Of hoe je je contacten op originele wijze verrast met een zelf gecomponeerd deuntje.

Met MusicMessages! voor iPhone en iPad bouw je als het ware een complete muziekstudio in Berichten. De mini-app telt meer dan veertig verschillende instrumenten, en om ze te bespelen hoef je gelukkig geen conservatoriumopleiding te hebben gevolgd. Al kan een beetje gevoel voor ritme uiteraard nooit kwaad.

Klik en play

In plaats van klassieke notenbalken schotelt MusicMessages! je een eenvoudig raster voor, waarin GarageBand-gebruikers ongetwijfeld de nieuwe Live Loops-feature zullen herkennen. Horizontaal heb je de tijdlijn, verticaal vind je de akkoorden (hoog boven, laag beneden) of – bij drums en percussie – alle beschikbare vellen en cymbalen. Om muziek te maken selecteer je bovenaan je eerste instrument, klik je in het raster gewoon op een paar vakjes en luister je (met de Play-knop) hoe het klinkt.

Foutjes kan je eenvoudig rechtzetten, en als je tevreden bent ga je verder met het volgende instrument. Uiteraard kan je ook het tempo aanpassen, bepaalde secties een octaaf omhoog of omlaag ‘transponeren’, en je nummers langer maken door kolommen toe te voegen.

De gratis basisversie van MusicMessages! is beperkt tot acht instrumenten en drie lagen, wat wil zeggen dat je in een compositie ‘slechts’ drie instrumenten kan verwerken. Voor het eenmalige bedrag van 99 cent voer je dat aantal op tot vijf en heb je bovendien de beschikking over alle veertig ingebakken instrumenten.

Zo begin je eraan

Als je nog niet vertrouwd bent met dergelijke uitbreidingen voor de Berichten-app, en meer specifiek voor iMessages, volg na de installatie van MusicMessages! dan gewoon even deze stappen:

  • Klik in Berichten op een contactpersoon of begin gewoon een nieuwe conversatie, via het knopje rechts bovenaan.
  • Naast het invoerveld voor je boodschap verschijnen drie icoontjes: een camera, een hartje en een hoofdletter A. Wanneer je daar op drukt en doorklikt op de vier bolletjes onderaan, krijg je een overzicht van alle apps die binnen Berichten voor extra functionaliteit zorgen.
  • Zodra je op het MusicMessages!-icoon klikt verschijnt het raster in beeld. Met het pijltje rechts onderaan kan je het raster vervolgens schermvullend maken.
  • Om je deuntje te versturen gebruik je niet de blauwe verzendpijl van iMessage, maar wel de Send-knop die MusicMessages! zelf aanreikt.