Arbeiders Caterpillar akkoord met ontslagpremies
Tot aan de zomer wordt de productie bij Caterpillar hervat. Foto: Photo News

Driekwart van de bijna 2.000 arbeiders van Caterpillar in Gosselies hebben het sociaal plan bij de sluiting van hun fabriek goedgekeurd. Ook voor de bedienden is er een ontwerpakkoord.

Bij referendum heeft 74,4 procent van de arbeiders van Caterpillar in Gosselies zich akkoord verklaard met het ontwerp van sociaal plan dat vorige week, na maanden onderhandelen tussen vakbonden en directie, was bereikt.

Caterpillar kondigde op 2 september vorig jaar aan zijn productiesite in Gosselies, nabij Charleroi, volledig te willen sluiten. Hierdoor zullen 2.200 banen verdwijnen, plus ook nog eens honderden banen bij toeleveranciers.

Het sociaal akkoord voor de arbeiders behandelt zowel de vertrekvoorwaarden als afspraken om de productie en leveringen voort te zetten tot de geplande sluiting deze zomer.

Maandag werd ook een ontwerpakkoord bereikt voor de bedienden en kaderleden. Dat zal woensdag worden voorgelegd.

Premies

De arbeiders hebben volgens La Libre Belgique recht op een basisontslagpremie van 30.000 euro (bruto), aangevuld met een bruto premie van 2.250 à 2.500 euro per jaar anciënniteit (naargelang het aantal loopbaanjaren).

Voorts komt er een premie van 3.250 euro om de productie te hervatten en de geplande afwerking van 240 graafmachines volgens plan te doen verlopen.

Brugpensioen

Eerder was al bekend geraakt dat er bij Caterpillar brugpensioen wordt ingevoerd vanaf 55 jaar, dat is de laagst mogelijke leeftijdsgrens die vorig jaar van kracht was. Dit jaar schuift die leeftijdsgrens op naar 56 jaar.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in