Premier Nieuw-Zeeland wil migranten want ‘eigen volk faalt in drugtest’
Foto: AFP

Nieuw-Zeeland blijft migranten nodig hebben op de arbeidsmarkt, want al te veel Nieuw-Zeelanders falen op de drugtest van de werkgevers. Dat heeft de Nieuw-Zeelandse premier Bill English maandag gezegd.

English repliceerde daarmee op een vraag van journalisten over het stijgende aantal migrantenwerkers op de eilandenstaat. Die stijging, met 71.300 migranten, bleek uit een maandag gepubliceerd rapport. Journalisten vroegen zich af waarom de overheid de zowat 140.000 ‘eigen’ werklozen geen voorrang geeft.

Een van de zwaarste hordes voor de eigen (jongere) bevolking, aldus English, is niet drugsverslaafd te zijn. Werknemers onder invloed ‘zijn een gevaar op de werkvloer’.

De uitleg van English is wetenschappelijk onderbouwd: uit een studie in 2012 gepubliceerd door het medische vakblad The Lancet blijkt dat Nieuw-Zeelanders en Australiërs tot de zwaarste gebruikers ter wereld behoren van cannabis en metamfetamines.

Maar ook zonder dat drugsprobleem is de immigratie een ‘goed probleem’, aldus de premier. Het is een bewijs van een ‘groeiende economie’.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig