Waarom Ryan Gosling dit jaar geen Oscar wint
Emma Stone (rechts) zou dit jaar wel eens een Oscar kunnen winnen. De kans dat Ryan Gosling er eentje wint, lijkt kleiner. Foto: AP

Zondag worden in Hollywood de belangrijkste filmprijzen uitgereikt. Het internet gonst van speculaties en peilingen over winnaars en verliezers. Hoe serieus moeten we die nemen?

Voorspellen wie er een Oscar zal winnen, is uiteraard onmogelijk. Het stemproces van de Academy of Motion Picture Arts, waarbij duizenden leden mogen stemmen, is zo complex dat het al jarenlang uitbesteed wordt aan consultants van PriceWaterhouseCoopers.

Maar dat weerhoudt de mensen van FiveThirtyEight niet om een gefundeerde gok te doen naar wie het meeste kans maakt op zo’n felbegeerd beeldje. De datanerds en statistici die zij in dienst hebben, gebruiken een wiskundig model dat de voorbije jaren zijn deugdelijkheid al heeft bewezen. Zo werden bij de editie van vorig jaar 5 van de 6 belangrijkste awards correct voorspeld.

Om dat te doen, kijken ze naar de belangrijkste filmprijzen in de aanloop naar de Oscars - denk aan de Golden Globes en de Screen Actors Guild Awards - en schatten dan het belang ervan in. Daar laten ze dan een weging op los, en op die manier komen ze tot een score voor elke Oscargenomineerde.

Met nog één dag voor de eigenlijke uitreiking op de kalender lijken de scores van FiveThirtyEight behoorlijk definitief.

Beste film: La La Land

De gedoodverfde winnaar voor de allerbelangrijkste prijs, die van beste film, is La La Land. Door de eerdere appreciatie van de Producers Guild én de Directors Guild komt de musical van Damien Chazelle helemaal bovenaan het klassement. Nummers twee en drie in de ranking (Moonlight en Arrival) volgen met minder dan de helft van de punten. Die zege lijkt dus al binnen.

Beste regisseur: Damien Chazelle (La La Land)

De gilde van Hollywoodregisseurs heeft ook al een tijdje zijn eigen awards. De voorbije 25 jaar is hun winnaar in de categorie ‘langspeelfilm’ nadien al 22 keer bekroond met een Oscar. Dit jaar ging de keuze van de Directors Guild naar Damien Chazelle.

Beste actrice: Emma Stone (La La Land)

Het zag er lange tijd naar uit dat de strijd in deze categorie zou gaan tussen Emma Stone (La La Land) en Natalie Portman (Jackie). Tot plots Isabelle Huppert omhoog schoot in het klassement door haar winst op de Golden Globes. Maar Emma Stone won zowel al de BAFTA als de SAG Award, waardoor ze op dit moment aan de leiding staat.

Beste acteur: Casey Affleck (Manchester by the Sea)

Drie van de vier belangrijkste Oscars lijken dus al weggelegd voor La La Land. Maar de kans dat Ryan Gosling het rijtje afmaakt en het beeldje voor beste acteur wegkaapt, lijkt zéér klein. Het zou wel eens kunnen dat de Academy ook dit jaar de Screen Actors Guild volgt, zoals ze in het verleden al 18 van de 22 keer deden. In dat geval zou de Oscar naar Denzel Washington gaan. Bij FiveThirtyEight staat op dit moment toch Casey Affleck op kop, al houdt hun ranking geen rekening met een oude rechtszaak over ongewenste intimiteiten die plots weer opdook en Affleck mogelijk zal nekken. En Gosling? Die bungelt helemaal onderaan het klassement.

Hieronder geven we nog even hun voorspelde winnaars in enkele andere belangrijke categorieën mee; meer informatie over de werkwijze van hun voorspellingen en mogelijke verklaringen van de winnaars vindt u bij FiveThirtyEight.

  • Beste actrice in een bijrol: Viola Davis (Fences)
  • Beste acteur in een bijrol: Mahershala Ali (Moonlight)
  • Beste animatiefilm: Zootopia
  • Beste documentaire: OJ - Made in America

Wie het uiteindelijk zal halen, leest u maandagochtend in alle vroegte - onze filmkenner blijft zondagnacht voor u wakker om de Oscaruitreiking op de voet te volgen.