Zoon van bokslegende Mohammed Ali urenlang vastgehouden door moslimban VS
Foto: REPORTERS

Mohammed Ali Jr., de zoon van bokslegende Mohammed Ali, werd begin deze maand vastgehouden in de Amerikaanse staat Florida als gevolg van de moslimban. Dat melden Amerikaanse media.

De 44-jarige man was op 7 februari samen met zijn moeder Khalilah Camancho, de eerste echtgenote van Mohammed Ali, toegekomen op Fort Lauderdale-Hollywood International Airport. De twee waren naar Jamaica gereisd om er te spreken op een conferentie. Op de luchthaven werden ze echter tegengehouden bij de douane, “omwille van hun Arabisch klinkende namen”, zegt de advocaat van Ali, Chris Mancini. Camancho mocht verder nadat ze de douanemedewerkers een foto van zichzelf met Mohammed Ali (die in juni 2016 overleed) had getoond. De 44-jarige zoon mocht niet verder. Hij had niet zo’n foto op zak. “Voor bijna 2 uur werd hij ondervraagd”, zegt Macini. “Hij kreeg vragen over zijn naam, waar zijn naam vandaan kwam. Ze vroegen hem ook of hij moslim was.”

Op die laatste vraag antwoordde Mohammed Ali Jr., die in Amerika geboren werd, een Amerikaans paspoort heeft en Amerikaans staatsburger is, bevestigend. “De douaniers bleven hem daarop ondervragen. Ze bleven vragen stellen over zijn geloof en over waar hij geboren was.”

Dat de zoon van de bokslegende zo lang en intensief ondervraagd werd, ligt volgens advocaat Macini aan de moslimban van de regering Trump. “Ali Jr. en Camancho hebben al heel veel gereisd, de hele wereld rond, maar nog nooit hebben ze zo’n ondervragingen moeten doorstaan. Voor de Ali-familie is het zeer helder en duidelijk dat wat op 7 februari gebeurde op de luchthaven, rechtstreeks gelinkt is aan de pogingen van meneer Trump om moslims uit de VS te krijgen.”

Een woordvoerder van de immigratiedienst, die via e-mail om commentaar werd gevraagd, antwoordde dat hij niet mag ingaan op individuele dossiers, maar voegde daar wel aan toe dat iedereen die het land binnenkomt kan ondervraagd worden.

Zoon van bokslegende Mohammed Ali urenlang vastgehouden door moslimban VS
Foto: BELGAIMAGE
Zoon van bokslegende Mohammed Ali urenlang vastgehouden door moslimban VS
Foto: Photo News

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in