OVERZICHT. Welk land heeft hoeveel kernwapens?
Foto: *
Wereldwijd bestaan er momenteel zo'n 15.000 kernwapens, verdeeld over slechts negen landen. De VS en Rusland bezitten 93 procent van het wapenarsenaal.

President Donald Trump wil het wapenarsenaal van de Verenigde Staten uitbreiden, om terug de 'allergrootste kernmacht' te worden. Volgens de president loopt het land achter, en moet er snel iets aan gedaan worden. Maar is dat dan ook zo? 

De Verenigde Staten waren de eersten om nucleaire wapens te ontwikkelen. Het is bovendien ook het enige land dat ooit gebruik maakte van die wapens. Met liefst 6.800 nucleaire kernkoppen trekt het land de lijst van landen die het meest uitgeven aan hun nucleair arsenaal. Maar in kwantiteit steekt Rusland de VS voorbij. 

Rusland was het tweede land om nucleaire wapens te ontwikkelen. Met 7.000 kernkoppen bezit Rusland het grootste arsenaal ter wereld. Ook wordt er massaal geinvesteerd in de modernisering van het arsenaal. 

Na Rusland volgt Frankrijk, met een totaal van 300 kernkoppen. Daarna volgt China, met 260, waarvan wel vermoed wordt dat het langzaam maar zeker uitgebreid wordt. Het Verenigd Koninkrijk bezit 215 kernkoppen. In 2016 stemde het Brits parlement er nog voor om het nucleair beleid grondig te herbekijken. 

In Pakistan zouden er 120 a 130 kernkoppen zijn, en ook in India zijn het er zo'n 110 a 120. In Israel, hoewel de informatie omtrent nucleaire ontwikkeling in het land ambigu blijft, zijn het er maar 80. Noord-Korea, wiens rakettesten Trump recent nog tegen het hoofd stootten, heeft het laagste aantal met minder dan 10 kernkoppen. 

Start-verdrag Rusland en VS

In 2010 tekende Barack Obama een verdrag met Rusland, waarin de twee landen samen besloten om het aantal wapens tegen 2018 te beperken tot 1.550 per land. In 2016 zijn het er nog een heel pak meer. Liefst 93 procent van de naar schatting 14.900 kernwapens zijn in het bezit van Rusland en de VS. 

Geen beperkingen voor Trump

In een telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin heeft Trump zich negatief uitgesproken over het Start-verdrag. Toen Poetin het idee van een verdrag-verlenging van vijf jaar voorstelde, zoals ook geschreven staat in het verdrag, was Trump snel om het af te wijzen. Een beperking is geen optie, maar een uitbreiding wel, zo blijkt. 

Zoals eerder aangehaald sprak Trump zich recent nog uit over de rakettesten van Noord-Korea waar hij 'erg kwaad' door werd. Hij sprak over een raketdefensiesysteem waar ook bondgenoten van de VS, zoals bijvoorbeeld Japan of Zuid-Korea, gebruik van kunnen maken. 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig