Deontologische raad buigt zich alsnog over Kamervoorzitter Bracke
Foto: Bart Dewaele

De deontologische commissie van de Kamer zal zich alsnog buigen over het ‘statuut van de Kamervoorzitter’, na heisa rond cumul Siegfried Bracke.

Oppositiepartij Groen heeft vijftig handtekeningen weten te verzamelen om de deontologische commissie te vorderen om een advies te geven over de mandatenkwestie rond Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA).

Vorige week had Kristof Calvo (Groen) in de Kamer Bracke opgeroepen zelf naar de deontologische commissie te stappen. In een brief aan de fractie van Groen weigerde Siegfried Bracke om de Federale Deontologische Commissie te vatten over de vraag of een Kamervoorzitter lid kan zijn van de adviescommissie van Telenet. Volgens de Kamervoorzitter had dat weinig zin omdat dergelijke adviezen vertrouwelijk moeten worden behandeld.

Fractieleider Kristof Calvo reageerde toen teleurgesteld op de weigering. ‘Dat was het meest krachtige signaal dat de voorzitter kon geven.’

Groen ging echter in op het door Bracke voorgestelde alternatief. Wanneer tenminste 50 Kamerleden een motie steunen om de Federale Deontologische Commissie te vatten, komt er toch nog een advies. De Commissie zal een algemeen en dus geen gepersonaliseerd (dus niet over Telenet zelf) advies afgeven.