Rally van Haspengouw opent zaterdag het kampioenschap
Foto: JEFFREY GAENS

Zaterdag wordt met de Rally van Haspengouw het Belgisch kampioenschap op gang geschoten. Het is de eerste van in totaal negen BK-wedstrijden. In het post Loix tijdperk belooft het een open en vooral boeiende strijd te worden. Favorieten voor de zege zijn Kris Princen (Skoda Fabia R5), Vincent Verschueren (Skoda Fabia R5) en de Nederlander Kevin Abbring (Peugeot 208 T16).

Kris Princen ruilde in het tussenseizoen zijn Peugeot 208 T16 in voor een Skoda Fabia R5. “Eerder deze week organiseerden we een testsessie en die gaf me heel veel vertrouwen. Ik had meteen een goed gevoel en had ook de indruk dat deze wagen sneller is dan mijn vorige. Zaterdag weet ik of mijn gevoel bevestigd wordt. Ik sta te popelen om aan de wedstrijd te beginnen.”

Kevin Abbring rijdt dit seizoen zeven wedstrijden met de Peugeot 208 T16. Zijn corijder is achtvoudig Belgisch kampioen rally Pieter Tsjoen. “Ik was er misschien vrolijk om aan het lachen toen ik destijds sprak over een negende titel en mijn eerste als corijder,” zegt Pieter Tsjoen. “Ik moet zeggen dat het ineens een heel stuk ernstiger lijkt. Maar laten we wel even met twee voeten op de grond blijven: de concurrentie in België is ijzersterk, en we zullen verdraaid snel een ritme moeten vinden tegen veel meer op elkaar ingespeelde teams dan wij. Winnen wordt een hele opgave, maar de ambitie en zeker de honger om achter de eerste overwinningen aan te gaan, zijn er zeker!”

In het Junior Kampioenschap zijn veel ogen gericht op Guillaume de Mevius, de nieuwe rekruut van het RACB Junior Team en zoon van voormalig rallyrijder Grégoire de Mevius. In zijn officiële Peugeot 208 R2 neemt hij het op tegen onder andere Sébastien Bedoret (Peugeot 208), Andy Dewallef (Opel Adam) en Stijn Pacolet (208).

De Rally van Haspengouw start zaterdagochtend om 8u00 in Landen. De rijders krijgen drie ronden met telkens vier klassementsritten voor de wielen geschoven, goed voor in totaal 140,73 kilometer tegen de tijd. De winnaar mag om 19u00 de champagne ontkurken.