Gentse CD&V en N-VA brengen ook alle vergoedingen naar buiten
Veli Yüksel Foto: Fred Debrock

Ook oppositiepartijen CD&V en N-VA zullen alle vergoedingen die de Gentse mandatarissen ontvangen openbaar maken. Daarmee volgt beide partijen het voorbeeld van meerderheidspartijen Groen, SP.A en Open VLD, die eerder al duidelijkheid verschaften.

‘We hebben vorige week al deze oefening gemaakt, maar we hebben gewacht tot alle meerderheidspartijen met de cijfers naar buiten zijn gekomen’, zegt CD&V-fractievoorzitter Veli Yüksel. De publicatie van de vergoedingen zou ‘eerstdaags’ gebeuren, bevestigt hij aan onze redactie.

Yüksel zegt te pleiten voor ‘volledige transparantie’. ‘We hebben helemaal niets te verbergen’. Zelf heeft Yüksel alleen een zitje in de raad van bestuur van de Gentse Haven. Andere gemeenteraadsleden van de lokale CD&V-afdeling zetelen in diverse intercommunales. Maar verrassingen zullen er volgens de fractieleider niet zijn.

Ook N-VA zal dezelfde stap zetten. Lijsttrekster Elke Sleurs zegt dat alle nodig informatie momenteel nog wordt ingezameld. 'Iedereen moet zijn fiscale fiches indienen. We zullen de vergoedingen oplijsten in een excell en dan bekendmaken', meldt ze op Twitter.

De huidige discussie over de vergoeding die politici ontvangen voor hun verschillende mandaten brak in Vlaanderen eerst uit in Gent. Het socialistische kopstuk Tom Balthazar moest zich terugtrekken als lijsttrekker nadat uitlekte dat hij stevig vergoed werd door Publipart. Begin deze week stapte ook N-VA-boegbeeld Siegfried Bracke op na discussie over een vergoeding die hij van Telenet ontving. Schepen Christophe Peeters (Open VLD) kwam ook in het oog van de storm, maar kon wel aanblijven.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig