Ben Weyts mag ziekenhuis verlaten na plots geheugenverlies
Ben Weyts werd woensdag onwel in het Vlaams Parlement. Foto: rr

Vlaams minister Ben Weyts heeft donderdag het ziekenhuis mogen verlaten. De N-VA-minister werd woensdag onwel in het Vlaams Parlement. Weyts zelf herinnert zich niets van het incident.

In eerste instantie was er sprake van oververmoeidheid. Uit verder onderzoek blijkt nu dat hij een aanval had van ‘transiënte globale amnesie’, een soort vlaag van verwardheid en desoriëntatie gepaard gaand met plots geheugenverlies. Dat heeft het kabinet-Weyts donderdag in een persbericht laten weten.

Weyts moest woensdag in het Vlaams Parlement vragen beantwoorden. Maar hij antwoordde plots verward en zei dat hij zich niet goed voelde. Voorzitter Jan Peumans schorste de vergadering en Weyts vertrok uit het parlement. Hij moest nadien een nachtje ter controle in het ziekenhuis van Halle blijven.

Geen herinnering

Dat ziekenhuis heeft hij intussen mogen verlaten. In een eerste diagnose was er sprake van oververmoeidheid. Na verder onderzoek is nu sprake van ‘transiënte globale amnesie’. ‘Van het voorval zelf herinnert de minister zich dus niets meer’, klinkt het. ‘Factoren die een transiënte globale amnesie uitlokken zijn o.a. hevige fysieke inspanning, stress, vermoeidheid’.

Volgens zijn kabinet zal de minister het ‘de komende dagen wat rustiger aandoen en van thuis uit werken’. ‘Vanaf zaterdag herneemt hij weer al zijn activiteiten. De minister drukt expliciet zijn dank uit aan het medisch en verplegend personeel van Halse ziekenhuis’, zo staat nog in het bericht.