Boedapest zegt af voor de Olympische Spelen
Rood licht voor de olympische ambities van Boedapest. Foto: REUTERS

Ook Boedapest is niet langer kandidaat om gaststad te zijn voor de Olympische Spelen van 2024.

De Hongaarse regering noemde het ‘ondenkbaar dat Boedapest een succesvolle olympische kandidatuur kon opzetten omdat de benodigde eenheid zoek is’.

Daarmee legde ze de schuld bij Momentum. Dat is een nieuwe actiegroep van honderdtal Hongaren geboren rond de omwentelingen in Oost-Europa van 1989. Met de steun van een duizendtal vrijwilligers verzamelden ze meer dan 266.000 handtekeningen voor hun ‘NOlimpia’-petitie: meer dan voldoende om een referendum af te dwingen onder de bewoners van Boedapest.

Premier Orban, die het project wel genegen was, en de burgemeester van Boedapest wilden zo’n referendum niet riskeren, want de kans is groot dat een meerderheid van de inwoners van Boedapest de kandidatuur afschieten. Dat blijkt tenminste uit peilingen.

Te duur

Momentum verzette zich tegen het project omdat het veel te duur is voor een land dat kampt met problemen in de gezondheidszorg, het onderwijs en de infrastructuur. Het Hongaars Olympisch Comité had de kosten voor de organisatie begroot op 1 triljoen forint (3,5 miljard euro). Maar de ervaring leert dat de kosten veel hoger oplopen.

Nu ook Boedapest zich terugtrekt, blijven er maar twee steden meer over om de OS in 2024 te organiseren: Parijs en Los Angeles. Eerder hadden zich Hamburg, Rome en Boston al teruggetrokken.

Het afhaken van steden voor grote sportevenementen wordt stilaan een trend. Inwoners worden mondiger en beseffen steeds beter dat zulke mega-organisaties de stad nauwelijks ten goede komen. Ze laten alleen vooral een put in de begroting na en van de sportinfrastructuur blijft na enkele jaren nauwelijks iets over. In Rio staan verschillende stadions nu al te verkommeren, nauwelijks een half jaar na de Spelen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in