Mark Cavendish heeft de eerste etappe in de Ronde van Abu Dhabi ( World Tour) gewonnen. Hij was na 189 kilometer in Madinat Zayed de snelste in een aangekondigde maar ontregelde massasprint. André Greipel strandde op de tweede plek, Marcel Kittel lag mee op de grond na een massale valpartij bij het ingaan van de slotkilometer. Cavendish is uiteraard de eerste leider.

De openingsrit in Abu Dhabi, voor het eerst in februari verreden en op de kalender van de WorldTour, werd er een voor sprinters. Onderweg vielen geen noemenswaardige hindernissen te bespeuren, noch speelde de wind dermate een rol van betekenis om voor waaiervorming te zorgen in de woestijn.

Zes renners probeerden met een vroege vlucht wat publiciteit mee te pikken voor de sponsor: Artur Ershov (Gazprom-Rusvelo), Kazushige Kuboki (Nippo-Vini Fantini), David Lozano (Novo Nordisk), Mirco Maestri (Bardiani-CSF), Manuele Mori (UAE Emirates) en Artyom Zakharov (Astana). Het peloton gunde hen maximaal 5:15 waarna de voorsprong zakte onder impuls van de sprintersploegen. Onderweg ging het ook al gauw te snel voor Ershov, Lozano en Kuboki en kregen we een groepje met drie koplopers. Het trio zou uiteindelijk onder het gebeuk van het peloton ingerekend worden op 16 km van het eind waarna de lange sprintvoorbereiding begon.

Cavendish wint eerste etappe in Abu Dhabi, Kittel uitgeschakeld door massale valpartij
Foto: twitter

Het ging er nerveus aan toe in het peloton en dat werd onderstreept met een valpartij op zo’n vijf km van het einde, met klassementsrenner Alberto Contador. Maar “El Pistolero” werd door zijn (nieuwe) ploegmaats van Trek keurig en netjes op tijd weer teruggebracht.

Vooraan kregen we een mooi duel tussen de verschillende treintjes van Quick Step Floors, Lotto-Soudal en Dimension Data die op de brede weg naast elkaar reden. Bij het ingaan van de laatste kilometer ontregelde een massale valpartij echter de hele orde, met Marcel Kittel en Caleb Ewan als belangrijkste slachtoffers.

Ondermeer Owain Doull van Team Sky was zwaar gehavend, waarna meteen de link (weer) werd gelegd met de schijfremmen waarmee Kittel rijdt en de discussie op Twitter weer werd opgerakeld over het gevaar van schijfremmen...

 

 

De chaotische sprint werd bijgevolg een kolfje naar de hand van Mark Cavendish die dan ook nog eens perfect werd gepiloteerd door ploegmaat Mark Renshaw. De sprinter van Dimension Data won zo uiteindelijk makkelijk, de Duitser André Greipel (lotto-Soudal) strandde in zijn wiel en de Italiaan Niccolo Bonifazio (Bahrain-Merida) mocht mee op het podium. Het is de eerste zege van “Cav” dit seizoen, de “Manx Express” wordt uiteraard de eerste leider.

Morgen/vrijdag wacht opnieuw een vlakke etappe van 153 van en naar Abu Dhabi. De vierdaagse rittenkoers eindigt zondag maar zaterdag wacht de koninginnenrit naar Jebel Hafeet, een klim van 10,8 kilometer lang en gemiddeld 6,6 procent en waar steevast het klassement in de beslissende plooi wordt gelegd.

Heel wat toppers reisden af naar Abu Dhabi met naast de snelle mannen (die zich dus meteen konden uitleven op dag één) en Alberto Contador ook andere klassementsrenners als Nairo Quintana, Rui Costa, Bauke Mollema, Romain Bardet, Fabio Aru, Vincenzo Nibali en de Estlandse titelverdediger Tanel Kangert.

De vorige twee edities werden nog gereden in oktober, dit jaar moest het peloton er voor het eerst aan de bak in februari.

(later meer)

Uitslag:

1. Cavendish

2. Greipel

3. Bonifazio

4. Consonni