Brussels farmabedrijf veroordeeld voor drugshandel
Archiefbeeld van in beslag genomen metamfetamine ofte crystal meth. Foto: Reuters

De bedrijfsleiders van de farmabedrijven Sterop uit Anderlecht en Sterop Overseas zijn veroordeeld omdat ze tussen 2006 en 2008 tonnen pseudo-efedrine leverden aan Mexico. Daar werden die pillen gebruikt voor de aanmaak van metamfetamine, beter bekend als crystal meth.

Sterop, een farmaceutisch bedrijf uit Anderlecht met 100 werknemers, en Andacon uit Dadizele stonden terecht omdat ze tussen 2006 en 2008 tonnen efedrine en pseudo-efedrine naar Mexico uitvoerden. In totaal ging het om 70 miljoen pillen en een omzet van 360 miljoen euro.

Luc E., zijn echtgenote Rita L. en hun dochter Sophie E., de bedrijfsleiders van Sterop werden vanochtend veroordeeld tot straffen van 2 en 3 jaar met uitstel als leden van een criminele organisatie. De rechtbank verklaarde 750.000 euro verbeurd.

Volgens de rechter bleek uit het onderzoek dat de bedrijfsleiders van Sterop goed wisten dat de pillen in Mexico zouden gebruikt worden om er het verslavende crystal meth mee te maken.

Uit hoestsiroop

Sterop maakte gebruik van een lacune in de wet. De uitvoer van de basisgrondstoffen efedrine en pseudo-efedrine is al lang aan strenge controle onderworpen op basis van de zogenaamde precursorenwet. Diezelfde regels waren in die periode niet van kracht voor afgewerkte geneesmiddelen op basis van efedrine, tegen hoest en verkoudheid. Sterop voerde afgewerkte geneesmiddelen uit naar Mexico. Vervolgens werd daar ter plaatse de efedrine er terug uitgehaald.

Sterop voerde aan dat het zich van geen kwaad bewust was, maar de rechter geloofde dat niet. Ondertussen is de wet overigens aangepast.

Ezio Figueroa Vazquez

De openbare aanklager meende dat de efedrine bestemd was voor het drugskartel rond de beruchte Mexicaanse crimineel Ezio Figueroa Vazquez, maar dat achtte de rechter niet bewezen.

Sterop was niet het enige farmaceutisch bedrijf dat terecht stond. Ook het bedrijf Andacon uit Dadizele werd van gelijkaardige feiten verdacht. De rechter oordeelde dat die feiten verjaard waren. In de feiten die Andacon werden aangewreven, was de rol van Ezio Figueroa duidelijker dan bij Sterop. Maar die zaak was dus verjaard. Daarom ging ook Figueroa vrijuit.

De bedrijfsleiders van Sterop werden ook veroordeeld voor de handel in namaakgeneesmiddelen. Ze voerden Chinese geneesmiddelen in, verpakten die in Sterop-verpakkingen en verscheepte ze vervolgens naar Libië. Op die manier omzeilden ze alle controles in België.

‘Wij zijn geschokt over dit vonnis’, zei Sophie E. van Sterop vanochtend. ‘We gaan in beroep want we blijven ervan overtuigd dat we niets fout gedaan hebben.’