Goed nieuws voor begroting: Belfius ziet winst stijgen
Belfius-cfo Johan Vankelecom, voorzitter Jos Clijsters en ceo Marc Raisiere. Foto: BELGA

Belfius heeft in 2016 535 miljoen euro nettowinst na belastingen geboekt, of zes procent meer dan het jaar voordien. Dat maakte het overheidsbedrijf bekend. Voorzitter Jos Clijsters bepleitte tegelijk ook een gedeeltelijke privatisering ‘ergens in de komende twee jaar’.

Belfius heeft in 2016 535 miljoen euro nettowinst na belastingen geboekt. Het gaat om een stijging met 6 procent. De nettowinst voor belastingen steeg 14 procent tot 780 miljoen euro.

De bank wil over boekjaar 2016 een dividend van 215 miljoen euro uitkeren aan de aandeelhouder, de Belgische staat. Daarvan werd in september reeds 75 miljoen euro betaald via een interimdividend.

‘Beursgang lijkt logische stap’

Belfius draait volgens Belfius-voorzitter Clijsters vijf jaar na de nationalisering een blad om en moet naar de toekomst kijken. ‘We hebben Belfius in een positie gebracht dat onze aandeelhouder, de overheid, conclusies kan nemen over wat er moet gebeuren’, klonk het. ‘Met de raad van bestuur en het management zien we heel duidelijk de voordelen van een gedeeltelijke privatisering ergens in de komende twee jaar. Maar we moeten ons daarop voorbereiden. Wij zien ook, heel belangrijk, het belang van een lokale verankering.’

Die lokale verankering betekent volgens Clijsters dat de overheid de eerste jaren best de meerderheidsaandeelhouder blijft. Die federale overheid moet de beslissing nemen over de toekomst van de staatsbank. Een beursgang lijkt de logische stap, al dan niet via een tussenstap. ‘Het is belangrijk dat wij alle kaarten op tafel leggen’, aldus Clijsters, zodat de overheid kan kiezen tussen de verschillende scenario’s.

‘Er is één ding wat we niet willen, en waar we denk ik ons allemaal zullen tegen verzetten, voor zover we dat kunnen, en dat is zomaar de verkoop van de bank aan een buitenlandse bank’, aldus de vooriztter, die zo’n verkoop echt niet goed’ zou vinden. Veel gecreëerde waarde en ‘een stuk van de ziel van de bank’ zouden daarbij volgens Clijsters kapot gaan.