Herman Teirlinckhuis wordt schrijversresidentie
Schrijvershuis van Herman Teirlinck: idyllisch plekje in Beersel. Foto: Geertje De Waegeneer

Het Herman Teirlinckhuis in Beersel, al drie jaar gesloten, krijgt een tweede leven. De culturele plannen zijn ambitieus.

De gemeenteraad van Beersel gaf gisteren groen licht om de onderhandelingen over de verkoop van het Herman Teirlinckhuis af te ronden.

De enige kandidaat-koper is de vastgoedmakelaar Gino Coorevits, die optreedt als sponsor. Hij zal het huis en de tuin restaureren en voor een periode van 35 jaar in erfpacht geven aan een vzw. Die wordt opgericht door Hugo De Greef en Sigrid Bousset, bekende culturele figuren met een hart voor literatuur en theater in het algemeen, en voor Herman Teirlinck in het bijzonder. Ze willen het huis inrichten als schrijversresidentie en als culturele oase voor lezingen en kleinschalige concerten.

Daarnaast willen ze ‘Herman Teirlinck’ ook als label uitspelen, voor evenementen in Brussel en Antwerpen waar de schrijver en theaterman actief was. De vzw zal ook een vriendenclub stichten met prominente fans. Voor het culturele programma worden projectsubsidies aangevraagd bij diverse overheden.

Tussen Zenne en Zoniën

De voormalige villa ligt op het hoogste punt van Beersel, op een idyllische plek met zicht op het land van Bruegel.  De schrijver woonde er van 1936 tot zijn dood in 1967. ‘Een creatieve oase tussen Zenne en Zoniën’, zo noemde hij het zelf.

In 1979 verwierf Beersel de woning. In 1981 ging het schrijversmuseum open, nog later de tentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst.

Op de beslissing van de gemeente om het Teirlinckhuis op de markt te brengen, volgde een golf van protest. Beersel verdedigde zich: er waren stevige kosten aan het pand, de lokale verankering van het museum was verwaterd en de bezoekerscijfers liepen terug. In 2014 werd het huis, inclusief de tuin en twee lager liggende percelen, beschermd als monument.

Het gemeentebestuur wilde graag een fors bedrag voor de verkoop, maar kon moeilijk anders dan vasthouden aan een culturele bestemming. In de verkoopsclausule staat dat het ‘schrijversterras’ in de tuin minstens 24 dagen per jaar moet opengesteld worden voor het grote publiek.

De nieuwe vzw wil nog een stuk verder gaan. ‘Ons project wordt honderd procent cultureel’, aldus Hugo De Greef.

Lees het interview met initiatiefnemers Hugo De Greef en Sigrid Bousset straks in dS Avond.