Duitse archeologen met geweld ontvoerd in Nigeria
Een soldaat loopt voorbij een afgebrand huis in Kaduna (archiefbeeld). Foto: AP

In een dorp in de Nigeriaanse deelstaat Kaduna, in het noordwesten van het land, zijn twee Duitse archeologen ontvoerd. Dat meldt de lokale politie donderdag. Twee dorpelingen die de Duitsers nog probeerden te redden, werden door de ontvoerders doodgeschoten.

De twee Duitsers werkten al tien jaar op een archeologische site in Kaduna. Omdat er in de regio wel vaker mensen worden ontvoerd, werden de twee mannen bewaakt door lokale veiligheidsagenten. Op het moment van hun ontvoering werden ze echter begeleid door gewone dorpelingen.

De ontvoerders bedreigden de mannen met vuurwapens en machetes, en bevolen de Duitsers om hen te volgen in de brousse. Twee dorpelingen die de mannen probeerden te volgen, werden door de ontvoerders doodgeschoten.

Volgens enkele lokale bewoners waren de twee archeologen op het moment van de ontvoering in het gezelschap van twee vrouwelijke collega’s, ook van Duitse afkomst. Zij werden echter niet ontvoerd.

Ontvoeringen zijn schering en inslag op de as tussen Kaduna en Abuja, de hoofdstad van Nigeria. In de streek woedt ook een hevig conlict tussen de Fulani, een nomadenstam, en de lokale boeren. Dat conflict heeft sinds december al 200 doden geëist.