Volgens Noord-Korea probeert Maleisië politieke munt te slaan uit de moord op Kim Jong-nam, de halfbroer van president Kim Jong-un.

Noord-Korea vindt dat Maleisië verantwoordelijk is voor de dood van Kim Jong-nam, zo bleek uit een bericht op de staatszender KCNA. Het was de eerste keer dat de Noord-Koreaanse staatsmedia de moord vermeldden, zonder evenwel Kim Jong-nams naam te noemen. Het bericht ging over ‘een Noord-Koreaanse staatsburger’, die reisde met een diplomatiek paspoort en die stierf door een hartaanval.

Volgens de zender zijn de berichten over een vergiftiging ‘fake’, en maakt Maleisië deel uit van een anti-Noord-Koreaanse samenzwering die is opgezet door Zuid-Korea. De autopsie die is uitgevoerd op zijn lichaam zonder instemming van Noord-Korea noemde de zender ‘een inbreuk op de mensenrechten en in strijd met de menselijke ethiek en moraliteit’.

Kim Jong-nam werd door twee vrouwen vergiftigd op de luchthaven van Kuala Lumpur, terwijl hij wachtte op een vlucht naar Macao, waar hij in ballingschap leefde met zijn gezin. Volgens de Maleisische autoriteiten was de aanval goed gepland. De twee vrouwen die het snelwerkende gif in zijn gezicht smeerden, een Vietnamese en een Indonesische, werden opgepakt. De Maleisische politie heeft ook acht Noord-Koreanen geïdentificeerd die ze wil ondervragen in verband met de moord. Vier van hen zijn volgens de politie gevlucht, waarschijnlijk naar Noord-Korea.

Maleisië is ervan overtuigd dat Noord-Korea zelf achter de moord zit. Het overweegt nu de Noord-Koreaanse ambassadeur in Kuala Lumpur het land uit te zetten. Hij zei vorige week al dat zijn land er niet op vertrouwt dat Maleisië de zaak goed zal aanpakken, en beschuldigde het in bedekte termen van ‘samenspanning’ met ‘externe krachten’. De Maleisische premier Najib Razak noemde zijn opmerkingen ‘diplomatisch onbeschoft.

Maleisië is een van de weinige landen die nog op goede voet staan met Noord-Korea. Noord-Koreanen en Maleisiërs kunnen bijvoorbeeld zonder visum naar elkaars landen reizen. Als Noord-Korea het conflict over de dood van Kom Jong-nam verder op de spits drijft, dreigt het internationaal nog meer geïsoleerd te worden.