Tweede winstjaar op rij voor Dexia
Foto: Belga

Restbank Dexia heeft nu al voor het tweede jaar op rij winst gemaakt. Voor minister van Financiën Johan Van Overveldt is het geen reden om te juichen. ‘Uiterste waakzaamheid blijft geboden’.

Dexia heeft vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 353 miljoen euro. Dat is nog een pak hoger dan de 163 miljoen in 2015. Het was toen de eerste nettowinst in jaren voor de restbank. Minister Van Overveldt (N-VA) wees er echter meteen op dat de winst van 2016 te danken is aan een combinatie van eenmalige meevallers en een impact van gunstige marktomstandigheden. Daaruit blijkt ‘dat uiterste waakzaamheid geboden blijft om dit historisch loodzware dossier in goede banen te blijven leiden’ klinkt het.

De topman van Dexia, Wouter Devriendt, voegde er vanmorgen meteen aan toe dat Dexia nog niet uit de zorgen is ondanks de twee winstjaren. ‘Want wij zijn nog altijd een bank in resolutie die bijzonder gevoelig blijft voor marktschommelingen’. De winst van 2016 versterkt volgens hem wel de solvabiliteit van het bedrijf maar dit jaar zullen de inspanningen om de solvabiliteit te versterken voorgezet moeten worden. Hij voegde er nog aan toe dat in 2017 nog meer gelet zal moeten worden op de kosten. De winst bij Dexia in 2016 was vooral te danken aan de negatieve rentestand (+144 miljoen euro) en  de inkrimping van de provisie die aangelegd was voor Heta Asset Resolution AG (+136 miljoen euro).

Minister van Financiën Van Overtveldt zegt tevreden te zijn dat het actievere risicobeleid van het Dexia-management ‘aanleiding heeft gegeven tot het behoud van zowel de liquiditeit als de solvabiliteit op een voorlopig geruststellend niveau en dit ondanks de zeer turbulente markten in het afgelopen jaar’, en dat er op die manier buffers konden worden aangelegd.

De Belgische staat heeft een belang van 50,02 procent in Dexia.