Phara de Aguirre en Xavier Taveirne nemen de fakkel over bij ‘De Zevende Dag’
De Aguirre - Taveirne

Phara de Aguirre en Xavier Taveirne zullen vanaf september ‘De Zevende Dag’ op Eén presenteren. Dat meldt de VRT. Ze zullen het overnemen van Ihsane Chioua Lekhli en Tim Pauwels. Die laatste wordt dan weer ombudsman van de nieuwsdienst.

Xavier Taveirne werkt momenteel nog voor Radio 1. Hij presenteerde er jarenlang ‘De Ochtend’ en daarna ‘De Wereld Vandaag’. Phara de Aguirre maakte in het verleden al reportages voor onder andere 'Panorama', 'Koppen' en 'Ter Zake' en presenteerde die programma’s ook.

'Vragen stellen en luisteren, dat is voor mij de basis van goede journalistiek. Dat de nieuwe hoofdredactie me weer live in de studio wil zien interviewen, was fijn om horen', zegt De Aguirre over haar transfer.

Haar partner heeft vooral 'heel veel zin om het medium televisie verder te ontdekken'. Taverine: 'Zondag is trouwens een prachtige dag om te werken. Ik ben heel blij dat ik samen met Phara de nieuwsweek op gang kan trekken.'

Wat met het huidige duo?

De Aguirre en Taveirne zullen het overnemen van Tim Pauwels en Ihsane Chioua Lekhli. Die laatste zal aan de slag gaan bij Het Journaal. Tim Pauwels wordt ombudsman van de VRT Nieuwsdienst.

Phara de Aguirre en Xavier Taveirne nemen de fakkel over bij ‘De Zevende Dag’
Foto: Bart Dewaele

'In april moet duidelijk zijn hoe de ombudsman in de praktijk gaat werken', zegt Pauwels. 'Nu concentreer ik me nog op mijn laatste uitzendingen van "De Zevende Dag". Maar het is een hele eer om ombudsman van de nieuwsdienst te worden. Ik heb tot nu toe altijd "ja" geantwoord wanneer de VRT mij iets voreg en ik wil er dan ook met volle goesting aan beginnen.'

Zijn collega kijkt ook uit naar haar nieuwe uitdaging, bij 'Het Journaal'. 'Na vier jaar in de studio van "De Zevende Dag" ben ik zelf ook toe aan een nieuwe uitdaging, en ik kijk er naar uit om na de zomer voltijds aan de slag te gaan bij "Het Journaal", waar ik af en toe al bijsprong.'

Invaller

Pauwels vertrekt dus al in april. De resterende maanden zal Chioua Lekhli Marc Van De Looverbosch aan haar zijde krijgen. Die volgt al jaren voor het radionieuws de politiek en is de drijvende kracht achter ‘Wissel van de macht’, het politieke programma dat momenteel op Canvas loopt. 'Dit voelt als terugkeren naar vertrouwd terrein', zegt hij.

‘De Zevende Dag’ is het duidingsprogramma van Eén dat iedere zondag op tv te zien is.

Phara de Aguirre en Xavier Taveirne nemen de fakkel over bij ‘De Zevende Dag’
Foto: Photo News

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in